Inbördeskriget i Syrien och Irak

Bloomberg: Putins luftvärn skrämmer bort USA ur Syrien

Publicerad 20 december 2015 kl 10.35

Utrikes. USA:s flygstyrkor stannar på marken istället för att angripa mål i norra Syrien. Skälet är enligt Bloomberg att Ryssland har placerat luftvärnssystemet Buk SA-17 i området. Putin har därmed tvingat Washington att acceptera att det är ryska spelregler som gäller i Syrien, enligt amerikanska experter.

Gilla artikeln på Facebook

Bakgrunden är att Ryssland har placerat det avancerade luftvärnssystemet Buk SA 17 i området och under den senaste månaden rutinmässigt lagt radarlås på amerikanska plan, vilket USA beskriver som en "direkt och farlig provokation", skriver Bloomberg.

Washington har hittills varit tvunget att tyst acceptera Rysslands försök att tränga bort amerikanska flygstyrkor bort från Syriens luftrum. Till och med Pentagon har officiellt erkänt att man accepterar Kremls "spelregler".

– Ryssarna strävar efter att skapa zoner i vilka de skulle ha kapacitet att kräva flygtillstånd från amerikaner. Det är ryssarna som i mångt och mycket bestämmer krigsskådeplatsen i Syrien, säger Matthew McInnis, före detta analytiker vid USA:s centralkommando till Bloomberg.

Den ryska public service-nyhetsbyrån Sputnik rapporterar samtidigt om en något mindre frostig relation mellan de båda stormakterna i Syrien.

Putin säger att USA och Ryssland samarbetar för att lösa de svåraste kriserna. Samtidigt berömmer John Kerry ryssarna för ett allt bättre samarbete.

– Wien 1 och Wien 2 är en bra början som ger en hel del möjligheter. Det är uppenbart att jag och Lavrov håller med varandra om att Ryssland och USA tillsammans kan göra mycket, säger den amerikanska utrikesministern.


USA-kravallerna
Sveriges nya adel

Hovrätten friar: Orimligt kräva att invandrare ska följa svensk lag. Kan man inte svenska så kan man ju inte läsa lagar, resonerar domstolen.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Bostadsmarknaden hetare än någonsin

Övertaget för säljarna är nu rekordstort.. Situationen ännu mer urspårad än under tidigare rekordåret 2017.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Utrikes

Reddit-arabens knuff väcker frågor om antivit rasism

"Hahah hennes huvud skadades".. Invandraren gav kvinnan en hård knuff i ryggen.0 Plus

Offrets mor om BLM: "Bedragare"

Attacken från BLM-martyren Breonna Taylors mamma.. "Samlade in pengar till familjen men har aldrig gjort ett jäkla dugg för oss."0 

Facebook blockerar artiklar om BLM-grundarens husköp

Nya fräcka censurdraget.. Avslöjandet bryter mot reglerna om "privat och personlig information".0 

Kultur

I "Svenska fall" mördas det fortfarande som på farfars tid. Serien har snart slut på lämpliga fall.0