Inbördeskriget i Syrien och Irak

Bloomberg: Putins luftvärn skrämmer bort USA ur Syrien

Publicerad 20 december 2015 kl 10.35

Utrikes. USA:s flygstyrkor stannar på marken istället för att angripa mål i norra Syrien. Skälet är enligt Bloomberg att Ryssland har placerat luftvärnssystemet Buk SA-17 i området. Putin har därmed tvingat Washington att acceptera att det är ryska spelregler som gäller i Syrien, enligt amerikanska experter.

Gilla artikeln på Facebook

Bakgrunden är att Ryssland har placerat det avancerade luftvärnssystemet Buk SA 17 i området och under den senaste månaden rutinmässigt lagt radarlås på amerikanska plan, vilket USA beskriver som en "direkt och farlig provokation", skriver Bloomberg.

Washington har hittills varit tvunget att tyst acceptera Rysslands försök att tränga bort amerikanska flygstyrkor bort från Syriens luftrum. Till och med Pentagon har officiellt erkänt att man accepterar Kremls "spelregler".

– Ryssarna strävar efter att skapa zoner i vilka de skulle ha kapacitet att kräva flygtillstånd från amerikaner. Det är ryssarna som i mångt och mycket bestämmer krigsskådeplatsen i Syrien, säger Matthew McInnis, före detta analytiker vid USA:s centralkommando till Bloomberg.

Den ryska public service-nyhetsbyrån Sputnik rapporterar samtidigt om en något mindre frostig relation mellan de båda stormakterna i Syrien.

Putin säger att USA och Ryssland samarbetar för att lösa de svåraste kriserna. Samtidigt berömmer John Kerry ryssarna för ett allt bättre samarbete.

– Wien 1 och Wien 2 är en bra början som ger en hel del möjligheter. Det är uppenbart att jag och Lavrov håller med varandra om att Ryssland och USA tillsammans kan göra mycket, säger den amerikanska utrikesministern.


Åtalet mot AFA

Bekräftades vara äkta – nu tätnar mysteriet. Besättningen berättar om filmerna från närkontakten som militären först försökte mörka.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Myt om "hälsosamma" feta krossad. Tjockisar som "rör på sig" kvar i riskzonen.0 

Kultur

Satirtecknaren Hans Lindström död. Drev hejdlöst med mångkulturella Sverige under sista åren.0 

Phil Spector död i corona. Demonproducenten och mördaren har avlidit.0