"Borat" höll brandtal mot yttrandefrihet

Publicerad 26 november 2019 kl 19.48

Media. Den brittiske komikern Sacha Baron Cohen, känd för karaktärer som "Borat" och "Ali G" går till hårt angrepp mot Facebook och andra nätjättar – för att de inte censurerar "högerextremister" tillräckligt mycket. Det rapporterar CNBC.

Gilla artikeln på Facebook

De stora sociala medie­platt­formarna utgör tillsammans "historiens största propa­ganda­maskin". Det uppgav Sacha Baron Cohen i ett känslo­mässigt tal inför ADL – en mäktig judisk organisation i USA som motsvarar vänster­extrema Expo i Sverige.

Komikern beklagade sig över hur högerprofiler, trots den redan omfattande censuren, ändå har haft möjlighet att nå ut med sina politiska åsikter på nätet.

Bland annat pekade Cohen på att den populäre konservative radioprataren Alex Jones – innan han blev blockerad från nästan alla stora nätplattformar – kunde få miljontals visningar på Youtube.

– Falska nyheter klarar sig bättre än riktiga nyheter, för studier visar att lögner sprids snabbare än sanningen. Och det är ingen överraskning att historiens största propagandamaskin har spridit den äldsta konspirationsteorin i historien – lögnen om att judar på något sätt är farliga, sade han.

Sacha Baron Cohen, som i sina tv-serier och filmer ofta försöker förnedra personer på högerkanten, riktade särskilt kritik mot Facebook och dess vd Mark Zuckerberg.

Zuckerberg talade sig nyligen varm för yttrandefrihet inför studenter vid Georgetown University och förklarade att han inte ville att Facebook skulle censurera och lägga sig i den fria åsiktsbildningen. Det är något som upprör Sacha Baron Cohen.

– Om en nynazist går in på en restaurang och börjar hota andra kunder och säger att han vill döda judar, skulle ägaren av restaurangen då behöva servera honom en elegant åttarätters måltid? Självklart inte! Restaurangägaren har alla lagliga rättigheter och en moralisk skyldighet att sparka ut nazisten, och det har även dessa nätföretag, sade Cohen inför ADL.

Komikern föreslog bland annat att material som läggs upp på sociala medier ska förhandsgranskas så att det går att censurera bort misshagligt material redan innan det hinner publiceras, enligt CNBC.


Egentligen är de intoleranta personer som spelar toleranta. Svenskar måste våga stå upp mot "galenskapen" och rasistanklagelserna, enligt tv-profilen.0 Plus

Slipper utvisning Kvinnliga polisen klarade sig precis – tack vare sin sköld.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Utrikesministerns man: "Jag har mer sympati" för våldsmobben än Lamotte

"Så enkelt är det." LO-toppen Mats Erikson, gift med Ann Linde, visar ingen nåd mot misshandlade journalisten.0 

Ekonominyheter

Klarnas kreditförluster fördubblade när fler än någonsin söker skuldsanering

Inkassojättens kundförluster 1,2 miljarder.. "Det finns ett stort behov" av att slippa betala i Sverige nu, enligt Kronofogden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Joakim Andersen har läst ny bok om identitetspolitik. Hysteriska feminister och "antirasister" tros vara resultat av att allt fler växer upp utan fäder och bröder.0 Plus

Vetenskap

Bomb- och skottsäker familjebil gör säljsuccé bland vanligt folk. Ny marknad: Bepansrade bilar för svenssons.0 Plus

Fick benmärg av donator – nu har all hans sperma donatorns DNA. Blodcancer kan botas med stamcellstransplantation.0 Plus

Kultur

Rolf Lassgård spelar präst som byter kön. Ny svensk storfilm har premiär i februari.0