"Borat" höll brandtal mot yttrandefrihet

Publicerad 26 november 2019 kl 19.48

Media. Den brittiske komikern Sacha Baron Cohen, känd för karaktärer som "Borat" och "Ali G" går till hårt angrepp mot Facebook och andra nätjättar – för att de inte censurerar "högerextremister" tillräckligt mycket. Det rapporterar CNBC.

Gilla artikeln på Facebook

De stora sociala medie­platt­formarna utgör tillsammans "historiens största propa­ganda­maskin". Det uppgav Sacha Baron Cohen i ett känslo­mässigt tal inför ADL – en mäktig judisk organisation i USA som motsvarar vänster­extrema Expo i Sverige.

Komikern beklagade sig över hur högerprofiler, trots den redan omfattande censuren, ändå har haft möjlighet att nå ut med sina politiska åsikter på nätet.

Bland annat pekade Cohen på att den populäre konservative radioprataren Alex Jones – innan han blev blockerad från nästan alla stora nätplattformar – kunde få miljontals visningar på Youtube.

– Falska nyheter klarar sig bättre än riktiga nyheter, för studier visar att lögner sprids snabbare än sanningen. Och det är ingen överraskning att historiens största propagandamaskin har spridit den äldsta konspirationsteorin i historien – lögnen om att judar på något sätt är farliga, sade han.

Sacha Baron Cohen, som i sina tv-serier och filmer ofta försöker förnedra personer på högerkanten, riktade särskilt kritik mot Facebook och dess vd Mark Zuckerberg.

Zuckerberg talade sig nyligen varm för yttrandefrihet inför studenter vid Georgetown University och förklarade att han inte ville att Facebook skulle censurera och lägga sig i den fria åsiktsbildningen. Det är något som upprör Sacha Baron Cohen.

– Om en nynazist går in på en restaurang och börjar hota andra kunder och säger att han vill döda judar, skulle ägaren av restaurangen då behöva servera honom en elegant åttarätters måltid? Självklart inte! Restaurangägaren har alla lagliga rättigheter och en moralisk skyldighet att sparka ut nazisten, och det har även dessa nätföretag, sade Cohen inför ADL.

Komikern föreslog bland annat att material som läggs upp på sociala medier ska förhandsgranskas så att det går att censurera bort misshagligt material redan innan det hinner publiceras, enligt CNBC.


Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan. "Exempelvis fördomen som leder till att terrorhandlingar kopplas till personer av arabiskt ursprung."0 Plus

Polisfiasko vid asylboende. Tre kvinnliga poliser och en väktare fick stryk av ensam bråkstake.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Löfven om corona: Kan bli aktuellt med karantäner och avspärrningar

Statsministern ser viruset som en "samhällsfara" för landet. Utesluter inte "extraordinära smittskyddsåtgärder" för att stoppa vidare spridning.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Inreseförbud mot Kina ansågs strida mot "europeiska värderingar". Nu kommer politikernas beslut kosta tusentals – kanske hundratusentals – européer livet.0 

Vetenskap

Superteleskopet fångar stjärnornas krig. Astronomer följer 700 år gammal galaktisk dödskamp.0 Plus

Forskning: Kontantfria butiker kan leda till samhällskaos. Inte förberedda när betalsystemen kraschar.0 Plus

Kultur

LO rensar ut manlig arbetarkonst. Stor del av konstsamlingen slumpas bort och skänks till Myrorna.0 

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0