Brexit

Boris Johnson ny utrikesminister

Publicerad 14 juli 2016 kl 00.33

Utrikes. Nu har den tunge EU- och Obama-kritikern Boris Johnson utsetts till brittisk utrikesminister i Theresa Mays regering, rapporterar Daily Mail.

Gilla artikeln på Facebook

Inför EU-utträdet var Johnson ledare för utträdessidan och fram till i år var han borgmästare i London. Johnson räknas till den brittiska högerns intellektuella och har varit redaktör för The Spectator och kolumnist i The Daily Telegraph.

Utrikespolitiskt har Boris Johnson först och främst gjort sig känd som EU-kritiker, men hans hållning i andra frågor är inte lika glasklar. Å ena sidan har han påstått att Nato – men inte EU – ligger bakom den långa tiden av fred i Europa. Å andra sidan har han stundtals uttryckt sig på ett sätt som retat upp västerländska Natoliberaler, som när han beskyllde EU för att ha skapat den blodiga konflikten i Ukraina.

Uttalandet, som stod i strid med den västerländska medie­doktrinen om att Ryssland har skapat konflikten i Ukraina, väckte vrede i västerländska mediehus och fick stannasidans affischnamn James McGrory att kalla Johnson för "Putin-apologet".

När Barack Obama gav sig in i striden om brexit och förkunnade att USA gärna såg att Storbritannien stannar kvar i unionen, kallade Boris Johnson den amerikanske presidenten för hycklare, eftersom han menade att USA knappast skulle ha accepterat att överlåta en del av sin suveränitet på det sätt som Storbritannien har gjort till Bryssel.

Andra nyheter i den brittiska regeringen är att finansministern George Osborne får sparken och ersätts med Philip Hammond som var utrikesminister under David Cameron.

"Jag hoppas att jag har lämnat ekonomin i ett bättre skick än vad den var när jag tillträdde", skriver den sparkade Osborne på Twitter.


Nyheter från förstasidan

Demonstration mot vaccin och coronaåtgärder i Stockholm

Ca 400 personer på plats. Polisen planerar att upplösa demonstrationen på Medborgarplatsen i Stockholm 0 

Ekonominyheter

Konkurserna fortsätter att minska kraftigt

Hålla stängt lönsamt när stödpaketen rullar in.. I Stockholm minskar konkurserna med 15,6 procent sedan samma månad förra året.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Mer från Utrikes

FN-krav på basinkomst bara för kvinnor

Så föreslås fattiga kvinnor kompenseras för pandemin.. Basinkomst specifikt riktad till kvinnor ska "minska klyftorna", enligt globala organisationen.0 

Fidesz lämnar EU-grupp efter påtryckningar från M och KD

Orbáns högerparti tvingas lämna EPP.. Moderata glädjen: "Äntligen sätter vår partigrupp ned foten!"0 

Vetenskap

Så blev människan ett landdjur. Uppsalaforskare studerade hur dagens benmärg uppstod.0 

Mikroskopiskt kryp döpt efter Greta. Nyupptäckta arten får namnet Xerobiotus gretae.0 

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0