Brexit

Boris Johnson ny utrikesminister

Publicerad 14 juli 2016 kl 00.33

Utrikes. Nu har den tunge EU- och Obama-kritikern Boris Johnson utsetts till brittisk utrikesminister i Theresa Mays regering, rapporterar Daily Mail.

Gilla artikeln på Facebook

Inför EU-utträdet var Johnson ledare för utträdessidan och fram till i år var han borgmästare i London. Johnson räknas till den brittiska högerns intellektuella och har varit redaktör för The Spectator och kolumnist i The Daily Telegraph.

Utrikespolitiskt har Boris Johnson först och främst gjort sig känd som EU-kritiker, men hans hållning i andra frågor är inte lika glasklar. Å ena sidan har han påstått att Nato – men inte EU – ligger bakom den långa tiden av fred i Europa. Å andra sidan har han stundtals uttryckt sig på ett sätt som retat upp västerländska Natoliberaler, som när han beskyllde EU för att ha skapat den blodiga konflikten i Ukraina.

Uttalandet, som stod i strid med den västerländska medie­doktrinen om att Ryssland har skapat konflikten i Ukraina, väckte vrede i västerländska mediehus och fick stannasidans affischnamn James McGrory att kalla Johnson för "Putin-apologet".

När Barack Obama gav sig in i striden om brexit och förkunnade att USA gärna såg att Storbritannien stannar kvar i unionen, kallade Boris Johnson den amerikanske presidenten för hycklare, eftersom han menade att USA knappast skulle ha accepterat att överlåta en del av sin suveränitet på det sätt som Storbritannien har gjort till Bryssel.

Andra nyheter i den brittiska regeringen är att finansministern George Osborne får sparken och ersätts med Philip Hammond som var utrikesminister under David Cameron.

"Jag hoppas att jag har lämnat ekonomin i ett bättre skick än vad den var när jag tillträdde", skriver den sparkade Osborne på Twitter.


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Liberala floskeln "Vi är alla afrikaner" utmanas av spektakulärt fynd. Människoliknande varelser i Europa vid en tid då våra påstådda förfäder i Afrika såg ut som apor, enligt ny studie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Har bara krav och inga skyldigheter. Kan invandrarnas relation till Sverige verkligen upprätthållas i längden, undrar Jan Tullberg.0 

Mer från Utrikes

Avslöjade Clinton – hittad död

Låg bakom stort korruptionsavslöjande – liket upptäcktes på lördagen.. Paret Clinton anklagas för att ha röjt dussintals fiender ut vägen.0 Plus

Ungern ska förbjuda HBTQ-propaganda för barn

Förbereder ny anti-pedofillag.. Förbjuder material till unga som uppmuntrar till homosexualitet och könsbyten.0 

Vetenskap

Snabbt ökande förskrivning av adhd-läkemedel . Var tionde pojke i Sverige har nu fått diagnosen.0 

Enkelt test visar risken för alzheimer. Lundaforskarnas upptäckt.0 

Kultur

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0 

"Jag kallar det PK": Ulf Brunnberg rasar mot nya Saltkråkan. Skådisarnas bråk om nyinspelningen.0