Bostadsbubblan
"Glädjeskuttet" i januari försvinner när man räknar in säsongseffekterna.

Bostadspriserna stiger igen – men "glädjeskuttet" är missvisande

Publicerad 2 februari 2024 kl 11.11

Ekonomi. Bostadspriserna steg med 3 procent i januari i Sverige som helhet. Därmed bröts en flera månader lång period med fallande priser. Större delen av uppgången kan dock tillskrivas en normal säsongseffekt – och justerat för inflationen fortsätter priserna att sjunka.

Dela artikeln

Lägenhetspriserna steg med 3,5 procent och villapriserna med 2,7 procent, visar SBAB Booli Housing Price Index (HPI) för årets första månad.

Med beaktande av bland annat säsongspåverkan indikerar trenden dock mer eller mindre stillastående priser. Sedan förra vårens toppnoteringar har bostadspriserna fallit med drygt 13 procent. Med hänsyn tagen till den höga inflationen är prisnedgången – alltså den reala – ungefär dubbelt så stor.

– Prisuppgången på bostäder i januari kan till större delen tillskrivas en normal säsongseffekt. Priserna brukar hoppa upp i januari. I år kan möjligen ett visst uppdämt behov av att byta bostad efter en längre period av mycket låg omsättning också ha spelat roll. Att tolka prisuppgången i januari som ett glädjeskutt bör man därför vara försiktig eller åtminstone vänta lite med, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB, i ett pressmeddelande.

Han fortsätter:

– Utbudet är mycket större än normalt, försäljningstiderna är alltjämt fortsatt långa och antalet budgivare betydligt färre än normalt. Det talar inte för någon större uppgång i bostadspriserna framöver – men osvuret är bäst.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Hushållen fortsätter hålla i plånboken

Konjunkturinstitutets nya prognos.. Lågkonjunkturen håller i sig även nästa år.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.