Brå: Det dödliga våldet ökar kraftigt

Publicerad 4 juni 2019 kl 10.01

Inrikes. Det dödliga våldet har ökat de senaste åren, särskilt våldet kopplat till kriminella konflikter som "ökat kraftigt". Det visar en ny studie från Brottsförebyggande rådet, Brå.

Gilla artikeln på Facebook

Det dödliga våldet ökar i Sverige, konstaterar nu Brå.

"Efter en längre tids nedåtgående trend har antalet fall av dödligt våld ökat de senaste åren", skriver man om sin nya rapport.

Dödligt våld kopplat till kriminella konflikter har rentav ökat kraftigt, medan dödligt familjevåld minskat.

– Det dödliga våldet har ändrat karaktär genom att det som kan kopplas till konflikter i kriminella miljöer har ökat kraftigt medan det dödliga våldet inom familjen har minskat. Sådant dödligt våld är dock fortfarande lika vanligt som konflikter i kriminell miljö, säger Brå-utredaren Jonas Öberg

Det har också skett en viss minskning i hur många fall som klaras upp.

– Fler fall äger rum i den kriminella miljön och de brotten är svåra att utreda. Även om de ofta sker i offentlig miljö och inför vittnen är det få som vill tala med polisen. Mindre än vart fjärde fall klaras upp, jämfört med nästan alla händelser av familjerelaterat dödligt våld, säger Klara Hradilova Selin på Brå.

Samtidigt har straffen för dödligt våld blivit strängare. Enligt Brå finns det sedan en längre tid tillbaka en tendens till att fler fälls för mord istället för dråp eller vållande till annans död. Även andelen som döms till fängelse istället för till exempel rättspsykiatrisk vård, har ökat. Lagändringar det senaste decenniet har också gjort att de utdömda straffen blivit längre och livstidsstraffen fler.

I många år sades det att det dödliga våldet minskat och att Sverige blir tryggare. Sådana rapporter kritiserades dock för att vara missvisande, bland annat med argumentet att sjukvården räddar fler från att dö.

"Vad DN inte nämner är att det inte är våldet som har sjunkit, det är antal som dör av våldet. Bättre ambulans och akutvård räddar dramatiskt fler våldsoffer. Antal anmälda mordförsök har inte sjunkit, däremot sjönk andel som dör av våldet. Dessa tendenser finns även i andra länder och är inte synonymt med minskat kriminalitet. När dödlighet från given mängd våld sjunker är antal som dör ett missvisande mått på brottslighet. Rättspatolog Jovan Rajs gav detta exempel 'Lasermannen sköt elva personer, varav en dog. På 30-talet skulle åtta eller nio ha avlidit, på 70-talet ungefär fem och i dag förmodligen ingen'", skrev nationalekonomen Tino Sanandaji efter knivattacken på Ikea i Västerås 2015.


Nyheter från förstasidan

Kastade sten i ansiktet på spårvagnsförare

Fick föras till Sahlgrenska efter attack med sten. Gärningsmannen på fri fot efter grovt våld mot tjänsteman.0 

Ekonominyheter

Världselitens köp av privatjet skenar

Predikar "flygskam" för reguljärflygets resenärer.. Men själva slår kändisar och storbolag rekord i inköp av privatjet i år.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Jag Tullberg. Sveriges elit har envist undergrävt vår homogenitet.0 

Vetenskap

Studie: Somaliers IQ ännu lägre än man tidigare trott. Forskare bestämde sig för att undersöka frågan grundligt.0 Plus

Laestadius tros ha spridit kornet i Norrbotten. Forskarna upptäckte sambandet av en slump.0 

Kultur

Beslutet: Storkyrkan i Gamla stan målas rosa. Kyrkorådet, länsstyrelsen och Skönhetsrådet överens.0