Inbördeskriget i Syrien och Irak
Damaskus idag.

Bräcklig vapenvila i Syrien

Publicerad 31 december 2016 kl 17.54
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Den vapenvila som igår trädde i kraft i Syrien är bräcklig men ser än så länge ut att hålla, rapporterar AP.

Gilla artikeln på Facebook

Båda sidorna anklagar varandra för att bryta mot överens­kommelsen som i all hast förhandlats fram med Ryssland och Turkiet som medlare och som gäller hela landet.

Amerikanska AP skriver att ryska eller syriska plan bombat byar i den strategiskt viktiga Wadi Barada-dalen norr om huvudstaden Damaskus. Under julhelgen rapporterade Al-Jazeera att floden som flyter genom dalen förgiftats av rebellerna genom att de dumpade diesel i den. Syftet var att slå ut huvudstadens vattenförsörjning.

Den syriska nyhetsbyrån Sana lägger istället skulden för kränkningarna av vapenvilan på "terroristerna". Rebellgruppen Jabhat al-Nusra, en islamistisk USA-sponsrad gruppering, anklagas för att ha beskjutit städer och byar med raketer och granater.

Ett litet hopp kanske kan skönjas i att en av Sanas längre nyheter under lördagen handlar om vädret. Liksom i stora delar av Sverige är det rått, grått och mulet under nyårsafton. På sina håll väntas till och med snö eller snöblandat regn. Temperaturen i den syriska huvudstaden är just nu ungefär den samma som i den svenska.

50.000 människor har omkommit i inbördeskrigets Syrien under året enligt brittiska Syrian Observatory for Human Rights. 13.000 av dödsoffren uppges vara civila. Totalt har kriget enligt vissa beräkningar skördat omkring en halv miljon människoliv.

Om vapenvilan håller och den utstakade färdvägen mot fred följs kommer representanter från regeringen, rebellsidan samt Ryssland, Iran och Turkiet att träffas i början av nästa år för första gången på närmare ett år. Mötet är tänkt att äga rum i Kazakstans huvudstad Astana, som av de inblandade parterna uppfattas som en tillräckligt neutral aktör.


Ekonominyheter

Fortsatt kritik mot "woke" Ikea

"Varför har ni butiker i Saudiarabien?".. Svenska möbeljätten anklagas återigen för hyckleri.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0