Nu berättar Breivik om sitt huvudmotiv.

" />

Nu berättar Breivik om sitt huvudmotiv.

" />

Nu berättar Breivik om sitt huvudmotiv.

" />
Anders Behring Breivik
Foto: Dmitry Valberg

Breiviks mål: Skapa "häxjakt" på konservativa

Publicerad 19 april 2012 kl 07.21

Utrikes.Anders Behring Breivik dödade kallblodigt 77 människor på Utøya och i Oslo i somras. Nu berättar massmördaren själv om sitt motiv: Att "provocera fram en hetsjakt" på moderata konservativa och nationalister som valt att arbeta med parlamentariska metoder. Men i svensk media vinklas uttalandet på ett helt annat sätt.

Gilla artikeln på Facebook

I Sverige och på andra håll har det efter terrordåden i Norge pågått en klappjakt i media på demokratiska invandringskritiker. Nu visar det sig att detta kan ha varit själva avsikten med attentaten.

Det var i sitt försvarstal under tisdagens rättegång som Breivik i detalj beskrev vad som hade drivit honom till massmordet. Han upprepade flera gånger att syftet varit att framtvinga en mediahets och censur som skulle göra den parlamentariska vägen oframkomlig för moderata kulturkonservativa och nationalister.

Skulle radikaliseras
-– Att utlösa och provocera fram en häxjakt på moderata kulturkonservativa var nödvändigt för att tvinga fram mer censur. Vilket i sin tur kommer att öka polariseringen, som i sin tur kommer att bidra till en ökad radikalisering, sa Breivik.

Enligt Breivik skulle hetsen från media och politiker leda till att demokratiska nationalister och konservativa tvingades överge tron på demokratin och bli "militanta", precis som han själv. Han konstaterade vidare att han hittills verkade ha lyckats i sin avsikt.

–- Jag tror att 22 juli lyckades provocera fram en häxjakt på moderata kulturkonservativa och nationalister. Se bara på Stoltenbergs nyårstal, i vilket han i princip kallade alla som var kritiska till invandringen för extremister. Det är verkligen precis vad jag hade hoppats på, konstaterade han.

Gick i fällan
Men även i Sverige verkar det som om Breiviks taktik kan ha skördat framgångar. Intoleransen mot högerpespektiv har enligt många bedömare skärpts avsevärt den senaste tiden – debatter om genus och mångkultur har kvävts i sin linda och konservativa har tvingats under jorden.

Flera ledande opinionsbildare på vänsterkanten, däribland DN:s Maria Sveland och Aftonbladets Anders Lindberg har utnyttjat Breiviks attentat för att slå hårt mot liberala kritiker av mångkulturalism och radikalfeminism.

Vinklas i media
I svensk media har har man dock avstått från att lyfta fram Breiviks motiv. När TT beskriver Breiviks uttalande i rätten antyder nyhetsbyrån istället att massmördaren skulle ha uppfattat förföljelsen av moderata som något negativt.

"Han menar att dåden den 22 juli gav en "häxjakt" på det han kallar 'moderata nationalister'.
- Då kallades alla som var kritiska till invandring för extremister, säger han", skrivet TT helt kort.


Stora skillnader bara mellan japaner i syd och nord. Forskaren: "Folkslag från kalla klimat är över hela världen är längre, intelligentare, mer sociala, mindre brottsbenägna och uppvisar lägre fertilitet."0 Plus

Nyheter från förstasidan

22-årig afghan bakom Vetlanda-terrorn

"Pratade väldigt dålig svenska." Mannens lägenhet i Vetlanda söktes igenom av polis.0 

Ekonominyheter

Rena magin? Bostadspriserna fortsätter stiga – på bred front

Svenska boprisfesten tycks trotsa ekonomins lagar.. "När man inte tror att priserna kan stiga mer så gör de det ändå."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.