Anders Behring Breivik

Fem år sedan terrordåden i Norge

Publicerad 22 juli 2016 kl 20.27
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Det är idag fem år sedan terrordåden i Oslo och på Utøya i Norge då 77 människor mördades av den högerextreme terroristen Anders Behring Breivik.

Gilla artikeln på Facebook

Breivik detonerade klockan 15:25 den 22 juli 2011 en kraftig bomb i regerings­kvartalet i Oslo. Åtta människor dödades och över 200 skadades.

Därefter tog sig Breivik vidare till läger­ön Utøya nord­väst om huvud­staden där han genom­förde en massaker under ett sommar­läger anordnat av norska Social­demokraternas ungdoms­förbund AUF. 69 människor, de flesta tonårs­ungdomar, sköts ihjäl och ett hundratal skadades. Massakern på ön inleddes knappt två timmar efter dådet i Oslo.

Breivik släpptes ombord på färjan som går till ön efter att han med falsk legitimation identifierat sig som polis. Han påstod att han skulle ut till Utøya för en rutin­kontroll med anledning av händelserna i Oslo. Väl på plats ute på ön påkallade han folks uppmärk­samhet innan han tog fram två vapen och inledde massakern.

Flera ungdomar på ön flydde ut i vattnet och försökte simma ifrån den 32-årige terroristen. På en närbelägen camping gav sig flera campare, med fara för sina egna liv, ut i båtar för att rädda ungdomarna. En timme efter att massakern inletts greps Breivik av en insatsstyrka från polisen.

Vy över Oslo en halvtimme efter att bomben briserat. Foto: N. Andersen

Sommaren 2012 dömdes Anders Behring Breivik till 21 års fängelse, med en minimitid på 10 år, samt förvaring. Det innebär att han med stor sannolikhet kommer få stanna i fängelse även efter att ha suttit av det tidsbestämda straffet.

Motivet till Breiviks terrordåd står delvis att finna i hans drygt 1.500 sidor långa kompendium 2083 – A European Declaration of Independence. Av det framgår att Breivik ser sig själv som en slags korsriddare som slåss mot islam. Han talar sig även varm för sionism och ser det judiska folket som en naturlig bundsförvant i en så kallad judeokristen antimuslimsk koalition.

I "kampen" mot islam ansåg han att den norska regeringen och norska Socialdemokraternas ungdomsförbund var legitima måltavlor. I sitt manifest kallar han dem "kategori A och B-förrädare".

Vapnen för att genomföra massakern köpte Breivik i september 2010. För myndigheterna uppgav han att han skulle ha vapnen för jakt.

"På ansökningsformuläret skrev jag: 'rådjursjakt'. Det hade varit frestande att skriva sanningen; 'avrättande av marxistiska/kultur­marxistiska kategori A och B-förrädare' bara för att se deras reaktion :P", skrev Breivik i en dagbok som finns med i hans manifest.


Knockade helt kvarter. Det turkarna inte vet: Han är proffsboxare.0 Plus

Asylsexvåldet

Överföll Röda korset-kvinna i asylboendets källare. Afghanen hade just fått lära sig att respektera västerländska kvinnor.0 Plus

Nyheter från förstasidan

SD-tjänsteman portas av partiet

Ville skapa "svenska zoner". SD reagerar snabbt på vänsterextrema Expos avslöjande.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Mer från Inrikes

Ovanligt beslut om utökat kontaktförbud. Mannen har dömts för en lång rad brott mot en kvinna.0 

80-plussare nobbar tredje vaccindos

Bara hälften i Halland har nappat.. "Skyddet avtar lite snabbare om man är äldre så man behöver fylla på."0 

Vetenskap

Historisk tillfällighet slog ut elbilen. Biltyperna konkurrerade om herraväldet redan från start.0 Plus

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0