Fallet Julian Assange

Brexit kan frige Assange

Publicerad 25 juni 2016 kl 15.48

Utrikes. Den svenska EU-arresteringsorder som tvingar Storbritannien att gripa Julian Assange om han lämnar Ecuadors ambassad kan snart vara ogiltig i Storbritannien. I så fall innebär det att Wikileaks grundare åter är en fri man.

Gilla artikeln på Facebook

Den europeiska arresteringsordern, som ger åklagare eller domstolar i andra EU-länder rätt att fatta beslut om gripande och överföring av misstänkta brottslingar som befinner sig varsom helst inom EU, har varit omdebatterad i debatten inför brexit.

Utträdessidans mest högljudde profil, Nigel Farage, har förespråkat att arresterings­ordern skrotas eftersom vakthållningen utanför Ecuadors ambassad kostar de brittiska skattebetalarna hundratals miljoner pund som Sverige slipper betala.

Det är inte säkert att arresterings­ordern automatiskt blir ogiltig genom EU-utträdet, då den är förankrad i brittisk lag som i sin tur är införd i enlighet med ett gammalt EG-direktiv. Det är också möjligt att Storbritannien frivilligt låter gripa Assange inom ramarna för internationellt rättsligt samarbete som inte nödvändigtvis kräver EU-medlemskap. Ett bilateralt utlämningsavtal kan räcka eftersom Assange inte är brittisk medborgare.

Men mycket talar för att det brittiska parlamentet kommer att upphäva lagstiftningen om europeisk arresteringsorder när man inom kort utmönstrar annan EU-lagstiftning ur brittiska författningar, och själv räknar Assange med att snart vara fri.


Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Missar aldrig chansen att utmåla oss som monster. Kultförfattaren Jim Goad förklarar hur vi hamnat här.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ytterligare 76 coronadöda i Sverige

Nästan 500 döda totalt. Smittan på svenska äldreboenden är ett stort problem, men övriga Norden har lyckats skydda sina äldre.0 

Ekonominyheter

Ingves krislån kan leda till personlig konkurs

Okänd fälla hotar styrelseledamöter i aktiebolag.. Svensk lagregel gör det omöjligt låna till kostnader i en kris.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Svenskar vistas utomhus 43 procent mer än vanligt. Överläkare: 70-åringar "som trotsiga tonåringar".0 Plus

Professorn: "Stäng ner samhället nu". Folkhälsomyndighetens strategi fortsätter sågas.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0