Fallet Julian Assange

Brexit kan frige Assange

Publicerad 25 juni 2016 kl 15.48

Utrikes. Den svenska EU-arresteringsorder som tvingar Storbritannien att gripa Julian Assange om han lämnar Ecuadors ambassad kan snart vara ogiltig i Storbritannien. I så fall innebär det att Wikileaks grundare åter är en fri man.

Gilla artikeln på Facebook

Den europeiska arresteringsordern, som ger åklagare eller domstolar i andra EU-länder rätt att fatta beslut om gripande och överföring av misstänkta brottslingar som befinner sig varsom helst inom EU, har varit omdebatterad i debatten inför brexit.

Utträdessidans mest högljudde profil, Nigel Farage, har förespråkat att arresterings­ordern skrotas eftersom vakthållningen utanför Ecuadors ambassad kostar de brittiska skattebetalarna hundratals miljoner pund som Sverige slipper betala.

Det är inte säkert att arresterings­ordern automatiskt blir ogiltig genom EU-utträdet, då den är förankrad i brittisk lag som i sin tur är införd i enlighet med ett gammalt EG-direktiv. Det är också möjligt att Storbritannien frivilligt låter gripa Assange inom ramarna för internationellt rättsligt samarbete som inte nödvändigtvis kräver EU-medlemskap. Ett bilateralt utlämningsavtal kan räcka eftersom Assange inte är brittisk medborgare.

Men mycket talar för att det brittiska parlamentet kommer att upphäva lagstiftningen om europeisk arresteringsorder när man inom kort utmönstrar annan EU-lagstiftning ur brittiska författningar, och själv räknar Assange med att snart vara fri.


Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Beväpnade sig med kniv och högg ned invandraren. Mammans panikartade larmsamtal: "Hon tänker alltså ta livet av två killar."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Jämförs med zombieapokalyps. Överallt står nedgångna människor fastfrusna i groteska ställningar.0 Plus

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0