Brittiska centralbanken misstänks för kännedom av LIBOR-ränteriggningen

Publicerad 11 juli 2012 kl 15.52

Ekonomi.Utredningen av LIBOR-skandalen pekar mot att relevanta myndigheter hade kännedom sedan åtskilliga år tillbaka.

Gilla artikeln på Facebook

I dokument som framkommit i utredningen av LIBOR-ränteriggningen visar det sig att Barclays uppmuntrades av den brittiska centralbanken i efterdyningarna av krisen 2008 att rapportera en lägre LIBOR-ränta än den de upplevde på marknaden. Detta för att på så sätt projicera stabilitet för det brittiska banksystemet.

Enligt samtal som skedde 2008 mellan Barclays bankchef Bob Diamond och den brittiska centralbankens representant Paul Tucker så ska ej nämnda höga företrädare för den brittiska regeringen upprepade gånger kontaktat den brittiska centralbanken där de uttryckte oro över Barclays inrapporterade LIBOR-räntor som ansågs vara för höga. I vilken mån detta sedan resulterade i lägre inrapporterade LIBOR-räntor framgår inte av dokumentet då samtalen mellan den brittiska centralbanken och Barclays framställs som konsultationer.

Enligt en artikel i SvD ska även den amerikanska centralbanken ha känt till problem med LIBOR-räntesättningen redan 2007 och tillsatt en utredning 2008.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Bok. Ingrid Carlqvists svidande uppgörelse med bisarra nya Sverige.0 Plus

Kräktes två liter "svart vätska" innan sin död. SMS:ade sin mamma: "Din pojke är i fara, om nånting händer med mig, undersök."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Beskedet idag: Kraftig sänkning av pensionen

Minskar med 2,7 procent. Coronabidragen ska finansieras med "stor sänkning", lyder dagens besked.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0