Ensamkommande flyktingbarn
Annie Lööf (C).

Centern uppges ligga bakom afghanamnestins juridiska oduglighet

Publicerad 9 juli 2018 kl 19.25

Inrikes. Det var Centerpartiet som gjorde den så kallade gymnasielagen för ensamkommande juridiskt ogenomförbar. Det hävdar Smålandsposten i en ledarartikel.

Gilla artikeln på Facebook

I fredags meddelade Migrationsdomstolen att den så kallade gymnasielagen gällande "ensamkommande" är så dålig att den är judiskt obrukbar.

Migrationsdomstolen gjorde en lagprövning och fann att beredningen av lagförslaget i den del det avser sänkt beviskrav för identitet varit så bristfällig att lagstiftningen där "inte får tillämpas".

Socialdemokraterna och Miljöpartiet ska dock ha varit eniga om att den asylsökande skulle kunna klarlägga sin identitet. Det var Centerpartiet som tog bort detta krav. Det menar Smålandsposten i en ledare.

"Det handlar specifikt om den del som Centerpartiet gjorde stor sak av att förhandla in i den rödgröna regeringens ursprungliga förslag. Socialdemokraterna och Miljöpartiet var ense om att det skulle krävas att den asylsökande skulle kunna göra sin identitet klarlagd, men det ändrades efter Centerpartiets insats som också fick igenom att det skulle räcka att bara ha ambitionen om att gå i gymnasiet för att få uppehållstillstånd", skriver tidningen efter Migrationsdomstolens dom.

Detta har bland annat fått nationalekonomen Tino Sanandaji att reagera.

"Det ursprungliga förslaget var mindre anarkistiskt, men Centern drev igenom att asylsökande inte behövde identifiera sig", kommenterar han på sin Facebook.

"De bortsåg i sin arrogans från Lagrådets kritik och lyckades med bragden att skämma ut Miljöpartiet med oseriösitet, trots att Annie Lööf själv är jurist. Imponerande!", fortsätter han.

Så väl Annie Lööf som partiets migrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson har avböjt intervjuer om Migrationsdomstolens domslut, rapporterar Expressen. Den enda kommentar man velat ge, är några meningar där man lägger ansvaret på regeringen:

"Detta är en pågående rättsprocess och jag kan inte kommentera ett enskilt fall. Men det är ingen hemlighet att vi tyckte att regeringens lagförslag var illa utformat och illa framtaget. Det var inte denna väg vi hade valt om vi hade fått bestämma själva men nu var det detta förslag som låg på bordet. Vi får nu avvakta och följa utvecklingen hos samtliga instanser", skriver Jönsson till tidningen.

Enligt Centerpartiets presstjänst vill man inte ge fler kommentarer.

Redan den 24 april skrev Annie Lööf på Twitter:

"Lagförslaget är illa utformat och illa framtaget. För detta är Socialdemokraterna och Miljöpartiet ensamt ansvariga. Men Centerpartiets bedömning är att de medmänskliga och humanitära konsekvenserna skulle bli för stora om förslaget stoppades. "


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Biden försöker sätta kommunist på tung finanspost

Tunga protester från delstaterna och republikaner.. Vita huset vill att bankiren Saule Omarova tar över myndigheten OCC.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.