Centralskolan i Kristianstad
Centralskolan i Kristianstad har förvandlats till en skräckskola där våld och kränkningar är vardag. Mamman Madeleines två pojkar skrev därför ett brev till rektorn på skolan.

"Vi är redda" – här är barnens brev till rektorn efter att de misshandlats på skolan

Publicerad 12 mars 2016 kl 13.10
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Allt fler föräldrar håller sina barn hemma från Centralskolan i Kristianstad efter att barnen misshandlats av de nyanlända invandrarelever som går på skolan.
– Mina barn har varit hemma sedan i onsdags, de har inte känt sig trygga, berättar en orolig mamma.

Gilla artikeln på Facebook

Barn som blir slagna, sparkade, strypta och som får utstå annan kränkande behandling – så ser vardagen numera ut på Centralskolan i Kristianstad. Skolan har tagit emot ett stort antal nya elever i och med den senaste tidens asylkaos och har två förberedelseklasser för nyanlända invandrare. Och det är de nyanlända invandrarbarnen som skapar problem.

– Mina barn har varit hemma sedan i onsdags, de har inte känt sig trygga och jag har inte velat tvinga dem dit, berättar mamman Malin som har två pojkar som går på skolan, för Fria Tider.

Rektorn och lärarna har uppmanat de svenska barnen att "gå därifrån" om det blir bråk eller konflikt med invandrarbarnen, ett recept som inte tycks fungera.

– När de går därifrån blir de förföljda av det här gänget som kallar dem för fula ord, de använder ett väldigt kränkande språk för barn i andra och tredje klass, säger Malin och tillägger:

– När en av killarna sade att han inte ville vara med och spela fotboll för att invandrarna fuskar ger sig två av dem på honom. Det slutar med att den här killen är helt nedblodad innan det kommer några vuxna och ingriper.

Inte ensam
Malin är inte den enda föräldern som låter sina barn stanna hemma eftersom de inte känner sig trygga i skolan. Madeleine är en annan mamma som också har två pojkar som går i första och andra klass på skolan. De stannar hemma även de eftersom de är rädda för att gå till skolan.

– Mina barn var hemma i fredags eftersom deras bästa kompis höll på att bli strypt i torsdags, berättar hon.

– De hade jätteont i magen, min lille pojke som är sju och går i ettan blev ganska rejält puttad och fälld. Hela hans knä är blåslaget.

Rektorn: "Ha förståelse"
Malin och Madeleine är tydliga med att de inte vill ha någon häxjakt på skolan och att det enda de vill är att allt blir bra igen. De är dessutom långt ifrån ensamma om att uppmärksamma problemen. Igår träffade föräldrar från sju familjer rektorn Annika Persson för att prata med henne om problemen med de våldsamma invandrarbarnen.

Till en början vägrade rektorn att ens prata med de drabbade elevernas föräldrar, men efter en stund gav hon med sig och ställde upp på ett möte. Med sig hade Madeleine ett brev som hennes två söner skrivit till rektorn.

– Rektorn sa till oss på mötet att man måste ha förståelse för detta för de har lämnat kriget, de är kanske födda i flyktingläger och kan ha traumatiska bakgrunder med sig, säger hon och fortsätter:

– Då ifrågasatte jag rektorn och undrade hur jag ska förklara för mina barn att det är helt okej att de blir lite strypta eller misshandlade eller att de säger att de ska hem och "knulla pappas kuk" för att det är synd om dem för att de kommer från kriget. Jag förstår inte hur jag ska kunna förklara det för mina barn?

Svenskar i minoritet
Vid mötet med rektorn igår, då även kuratorn deltog, fick föräldrarna veta att mellan 90 och 95 procent av eleverna på skolan numera är barn med utländsk bakgrund.

– Våra barn har blivit en minoritet och rektorn sade att det är anledningen till att det har blivit så stökigt som det är, säger Malin.

– Hon menade inte att det just är utländska barn som är stökiga, utan att det finns brist i kommunikationen mellan barnen. Det finns kulturskillnader och språksvårigheter, att man inte kan förstå varandra, och då använder de knytnävar för att göra sig hörda.

Bryter mot lagen
Madeleine vet inte hur hon ska göra på måndag, om hennes barn ska fortsätta vara hemma från skolan eller måste gå dit trots hotet om mer våld.

– Jag är rädd för det. Jag kan inte vara hemma från jobbet, så jag vet inte hur det blir på måndag, säger hon och tillägger:

– Jag ska kolla om min pappa kan vara med barnen på måndag, men jag vet inte.

Malin har däremot börjat leta efter en ny skola för sin pojke, något som är svårt eftersom alla skolor är överfulla.

– Jag sa till rektorn igår på mötet att jag inte mår bra av detta och jag vet inte om jag kommer kunna skicka mina barn till skolan på måndag. Då säger hon till mig; du kommer skicka dina barn på måndag! Jag bryter mot lagen om jag håller dem hemma, säger hon.

– Men vi har varit på en ny skola igår och hälsat på.

Rektorn vill inte kommentera
När Fria Tider under lördagen ringer upp Centralskolans rektor Annika Persson för att be henne kommentera uppgifterna om våldet mot barnen på skolan vill hon inte svara på frågor.

– Då får jag be dig återkomma på måndag när jag är i tjänst, säger hon.


"Mest osmakliga jag sett." Medelålders kvinnor i tårdrypande dokumentär om vuxna afghanska "barnen".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Regeringen vägrade hjälpa dödssjuka Eva – nu betalar Cypern ambulansflyget till Sverige

UD hade fullt upp med annat. Prioriterade att flyga hit kriminella afghaner från Afghanistan – lämnade svenska Eva att dö utomlands.0 

Ekonominyheter

Norge och Frankrike ger riktat bidrag till elprisernas offer

Engångscheckar betalas ut.. Ska hjälpa de värst drabbade att klara prischocken.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.