Inbördeskriget i Syrien och Irak
Den amerikanske presidenten Barack Obama har beordrat CIA att träna syriska rebeller för att försöka störta den syriske presidenten Bashar al-Assad.

CIA-tränade rebeller ska störta Assad

Publicerad 28 november 2014 kl 15.53

Utrikes. Syriska rebeller, som under två års tid tränats i ett av CIA:s träningsläger i Jordanien, uppges ha satts in i södra Syrien.
– Målet är att nå huvudstaden, säger en talesman för rebellrörelsen.

Gilla artikeln på Facebook

Den syriska huvudstaden Damaskus, med över 2,5 miljoner invånare, har hittills varit relativt förskonad från stridigheter under inbördeskriget sedan slaget om Damaskus 2012. Sommaren för drygt två år sedan körde regeringstrogna trupper ut de av västvärlden – däribland Sverige – understödda islamistiska rebellerna ur staden.

Förlusten sågs som ett svidande nederlag för USA och EU, i synnerhet efter att de olika västfinansierade rebellgrupperna splittrats i olika fraktioner som började strida mot varandra – varav den mest ökända numera är känd som Islamiska staten.

Nu uppges dock USA ha bestämt sig för att på nytt försöka inta staden genom att sätta in en särskild specialstyrka som under två års tid tränats i ett CIA-läger i Jordanien.

– Målet är att nå huvudstaden, för det finns inga möjligheter att störta regimen om vi inte kan ta oss till Damaskus, säger rebellrörelsens talesman Ahmad al-Masalmeh till AP.

USA har satt in de nya specialtränade styrkorna i södra Syrien, där rebeller längs gränsen till Jordanien och Israel sedan länge kontrollerar vissa byar och städer. Den syriske presidenten får därmed en tuff uppgift då han måste försöka bekämpa de USA-tränade styrkorna i söder och den Islamiska staten och övriga rebellgrupper i norr på samma gång – tusentals av rebellerna är militanta muslimer från Europa som rest till Syrien för att slåss och begå brutala övergrepp mot civilbefolkningen.

Den ryske presidenten Vladimir Putin har under veckan träffat företrädare både för den syriska regeringen och de USA-stödda rebellgrupperna i norra Syrien för att försöka få till stånd en välbehövlig vapenvila för staden Aleppo i norra Syrien. De långt fortskridna planerna för en sådan vapenvila riskerar nu att omkullkastas på grund av den nya USA-ledda offensiven i söder.

Det pågående inbördeskriget i Syrien beräknas ha kostat mer än en kvarts miljon människor livet och har tvingat miljoner människor på flykt.


Bok: Så klarar du livhanken i mångkultur. Mer magkänsla och mindre politisk korrekthet är experternas råd.0 Plus

Professor Paul Gottfried reder ut frågan som alla ställer sig. De ligger bakom västvärldens nya bisarra överideologi.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Wilmas mördare slipper livstids fängelse – hovrätten ändrar domen

Tishko Ahmed får bara 18 års fängelse. "Omständigheterna inte så synnerligen försvårande att det finns skäl för livstids fängelse."0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Politikersonen hade kunnat få fängelse. Men de här ovanliga åtgärderna från polis och åklagare ledde till att Erik Reinfeldt kom undan med strafföreläggande.0 Plus

Vetenskap

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Jättelik 2.000 år gammal kattbild hittad på berg. Arkeologernas häpnadsväckande fynd.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0