Inbördeskriget i Syrien och Irak
Den amerikanske presidenten Barack Obama har beordrat CIA att träna syriska rebeller för att försöka störta den syriske presidenten Bashar al-Assad.

CIA-tränade rebeller ska störta Assad

Publicerad 28 november 2014 kl 15.53

Utrikes. Syriska rebeller, som under två års tid tränats i ett av CIA:s träningsläger i Jordanien, uppges ha satts in i södra Syrien.
– Målet är att nå huvudstaden, säger en talesman för rebellrörelsen.

Gilla artikeln på Facebook

Den syriska huvudstaden Damaskus, med över 2,5 miljoner invånare, har hittills varit relativt förskonad från stridigheter under inbördeskriget sedan slaget om Damaskus 2012. Sommaren för drygt två år sedan körde regeringstrogna trupper ut de av västvärlden – däribland Sverige – understödda islamistiska rebellerna ur staden.

Förlusten sågs som ett svidande nederlag för USA och EU, i synnerhet efter att de olika västfinansierade rebellgrupperna splittrats i olika fraktioner som började strida mot varandra – varav den mest ökända numera är känd som Islamiska staten.

Nu uppges dock USA ha bestämt sig för att på nytt försöka inta staden genom att sätta in en särskild specialstyrka som under två års tid tränats i ett CIA-läger i Jordanien.

– Målet är att nå huvudstaden, för det finns inga möjligheter att störta regimen om vi inte kan ta oss till Damaskus, säger rebellrörelsens talesman Ahmad al-Masalmeh till AP.

USA har satt in de nya specialtränade styrkorna i södra Syrien, där rebeller längs gränsen till Jordanien och Israel sedan länge kontrollerar vissa byar och städer. Den syriske presidenten får därmed en tuff uppgift då han måste försöka bekämpa de USA-tränade styrkorna i söder och den Islamiska staten och övriga rebellgrupper i norr på samma gång – tusentals av rebellerna är militanta muslimer från Europa som rest till Syrien för att slåss och begå brutala övergrepp mot civilbefolkningen.

Den ryske presidenten Vladimir Putin har under veckan träffat företrädare både för den syriska regeringen och de USA-stödda rebellgrupperna i norra Syrien för att försöka få till stånd en välbehövlig vapenvila för staden Aleppo i norra Syrien. De långt fortskridna planerna för en sådan vapenvila riskerar nu att omkullkastas på grund av den nya USA-ledda offensiven i söder.

Det pågående inbördeskriget i Syrien beräknas ha kostat mer än en kvarts miljon människor livet och har tvingat miljoner människor på flykt.


USA-kravallerna
Sveriges nya adel

Hovrätten friar: Orimligt kräva att invandrare ska följa svensk lag. Kan man inte svenska så kan man ju inte läsa lagar, resonerar domstolen.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Bostadsmarknaden hetare än någonsin

Övertaget för säljarna är nu rekordstort.. Situationen ännu mer urspårad än under tidigare rekordåret 2017.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Utrikes

Reddit-arabens knuff väcker frågor om antivit rasism

"Hahah hennes huvud skadades".. Invandraren gav kvinnan en hård knuff i ryggen.0 Plus

Offrets mor om BLM: "Bedragare"

Attacken från BLM-martyren Breonna Taylors mamma.. "Samlade in pengar till familjen men har aldrig gjort ett jäkla dugg för oss."0 

Facebook blockerar artiklar om BLM-grundarens husköp

Nya fräcka censurdraget.. Avslöjandet bryter mot reglerna om "privat och personlig information".0 

Vetenskap

Kultur

I "Svenska fall" mördas det fortfarande som på farfars tid. Serien har snart slut på lämpliga fall.0