Alternativ för Sverige
Alternativ för Sveriges ambition är att bli en del av ett slags nationalistisk international, skriver Gustav Kasselstrand.

"Därför söker AFS stöd av Trump-anhängare i USA"

Publicerad 20 mars 2018 kl 08.00

Debatt. Alternativ för Sverige är en ny rörelse för en ny tid. Idag blir vi det första svenska partiet någonsin att lansera en internationell fundraisingkampanj på internet, skriver partiledaren Gustav Kasselstrand.

Gilla artikeln på Facebook

För närvarande ritas den politiska kartan om i hela västvärlden. Den traditionella höger-vänsterskalan tappar i betydelse och det gör också de partier som i årtionden har definierat sig utifrån den.

I dess ställe träder nya konflikter fram. Konflikter som inte i första hand handlar om hur olika samhällsklasser ska avancera på varandras bekostnad utan om vem som kan företräda folket före etablissemanget, yttrandefriheten före den politiska korrektheten, och nationen före globalismen. Det här är den nya spelplanen, som de etablerade partierna haft förfärligt svårt att anpassa sig till.

U-svängar har visat sig svåra i politiken. Etablerade partier som i elfte timmen försöker ta rygg på disruptiva uppstickare lyckas sällan med sin ompositionering. Yrvakna ger de sig ut i okänd terräng och får ofta se sin trovärdighet sjunka ytterligare. Partistrukturerna är för sega: uppblåsta av framgångar från 1900-talet blir insikten om deras egen otidsenlighet alltför svår och smärtsam.

Detta blir de till slut varse på bryska sätt. Kurz i Österrike och Macron i Frankrike är de kanske tydligaste exemplen på hur de etablerade partierna utmanas inte bara av outsiders som Strache och Le Pen – utan även inifrån, av människor som sett nya möjligheter i en ny tid. I Storbritannien och USA har de smakat segerns sötma i form av Brexit och Donald Trumps triumf i presidentvalet. Trenderna är tydliga: uppstickarnas framgång, de etablerade partiernas kräftgång.

När media och etablerade politiker dömde ut Trumps valkampanj valde anti-etablissemangspolitiker över hela världen att dra lärdom av den från första stund. Det visar att den moderna nationalismen på en och samma gång är såväl en nationell kamp som en global demokratisk revolution.

Samtidigt som det finns många politiska framgångar att glädjas åt i västvärlden finns även ett djupt allvar bakom allt det som sker. Den konfliktlinje som nu växer fram i land efter land mellan ett totalitärt etablissemang och ett – för politikerna – allt mer bångstyrigt folk är nämligen resultatet av de senaste decenniernas destruktiva samhällsförändringar. Förändringar som följt samma mönster i hela västvärlden.

Sveriges situation är alltså inte unik – den följer ett större västeuropeiskt och nordamerikanskt mönster – men vårt land tilldrar sig likväl extra mycket uppmärksamhet på grund av att inget land fallit så djupt och från så hög höjd som Sverige. 

Sverige är inte längre en förebild för resten av världen. Tvärtom används Sverige idag i avskräckande syfte. Det räcker med att åka till något av våra nordiska grannländer för att få höra politiska partier, medier och allmänhet uttrycka sin bestörtning över utvecklingen: Sverige, landet de tidigare såg upp till men som de idag är djupt oroade över. Samma bild av Sverige förekommer i olika stor utsträckning i övriga Europa och i Nordamerika.

Om varumärket Sverige, eller "Sverigebilden" som media och politiker gärna kallar det, råder idag diskussion långt utanför vårt lands gränser – av inhemska liberaler ofta kallat världens humanitära stormakt, av andra benämnt som ett politiskt skräckexempel eller Europas sjuke man.

Alternativ för Sverige menar att den bild av Sverige som finns hos invandrings- och etablissemangskritiker i Norden, övriga Europa och USA i allt väsentligt stämmer överens med verkligheten. Om Sverigebilden har skadats är det resultatet av ett politiskt vanstyre och ett uppblåst medialt etablissemang, inte av oroade medborgare.

Nu vill vi ta hjälp av hela världen för att få Sverige på rätt köl. Alternativ för Sverige inleder därför idag som första svenska parti någonsin en internationell fundraisingkampanj på internet.

Vår första kampanj riktar sig till USA och mer specifikt till de miljoner amerikaner som sympatiserar med vår vilja att göra just det Donald Trump försöker göra i USA: stoppa den destruktiva invandringen, dränera det politiska träsket och alltid sätta det egna landets intressen främst.

Det amerikanska folkets resning mot sitt etablissemang har fungerat som inspirationskälla för många folkliga aspirationer. Om valet av Trump lär oss någonting är det just att framgång kommer till den som vägrar acceptera spelregler som är riggade mot dig. I vår kampanj vädjar vi till Trumps supportrar och ber dem att hjälpa oss rädda Sverige. Under det halvår som nu återstår till riksdagsvalet kommer vi att vädja om finansiering från likasinnade krafter över hela Europa.
 
Det finns ytterligare skäl till att Alternativ för Sverige vänder sig till en internationell publik. Den svenska partifinansieringen gynnar uteslutande de etablerade partierna, vars huvudsakliga inkomstkälla är statliga bidrag, inte medlemsavgifter eller privata donationer. Uppstickare i politiken måste därför hitta nya innovativa sätt att kunna bedriva sin verksamhet – och det är precis det vi gör.

Vår ambition är att Alternativ för Sverige ska bli en del av ett slags nationalistisk international. Med internationell solidaritet börjar nu resan för att ta tillbaka vårt land.
 
GUSTAV KASSELSTRAND
Partiordförande, Alternativ för Sverige


Försvarar sig med att allt är Sveriges fel. En rad offer – mannen körde in i vakterna när han skulle gripas.0 Plus

"Klimathotet"

Går steget längre än Greta. Nu presenteras slutgiltiga lösningen på "klimatkrisen".0 Plus

Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Vänstern tar makten i Norge

Får socialdemokratiskt ledd regering efter valet. Löfven: "Jag är glad att kunna gratulera min vän."0 

Ekonominyheter

Ingves ”djupt orolig" för sitt eget boprisrally

Riksbankschefen beklämd av lånefesten.. "Har pratat om bostadsmarknaden sedan jag började på Riksbanken" men inte gjort nåt.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.