Alternativa högern

Därför vinner den alternativa högern

Essä. Varför lyckas den amerikanska alternativa högern med det som den europeiska ytterhögern aldrig har lyckats med? Joakim Andersen, bloggare med idéhistorisk inriktning, skriver i denna lärorika essä om rörelsen som håller på att ersätta det amerikanska "konservativa" etablissemanget.

Gilla artikeln på Facebook

Den alternativa högerns praktik präglas av uttrycket "inga fiender till höger". När en företrädare angrips för att vara "rasist" eller något liknande brukar andra, oavsett om de delar hans åsikter eller inte, inte dras med i drevet. Det här påminner om hur vänstern agerar när dess mer radikala företrädare kritiseras, de ger sig inte på varandra. Ibland försvarar de sina radikaler, ibland ignorerar de angreppen.

Allt detta är något högern har haft svårt att förstå. När högerns företrädare anammat politiskt korrekta inslag har de inte sett det som vapen som vänstern selektivt använder mot högern utan tagit angreppen på fullt allvar och lydigt införlivat vänsterns politiska korrekthet i sitt eget tänkande.

Den alternativa högern har också ett tydligt inslag av konkreta råd. De flesta män vill exempelvis veta hur man bäst uppvaktar kvinnor, hur man tränar effektivt, hur man försvarar sig eller hur man blir rik snabbt. I synnerhet manosfären innehåller mycket sådant, vilket innebär att många män börjar följa dess bloggar och hemsidor av praktiskt intresse men sedan gradvis politiseras. Detta innebär även att många av företrädarna är, eller framstår som framgångsrika förebilder, på flera olika plan. En vilja till självförbättring och framgång är utbredd.

Dessutom har den alternativa högern lärt sig att utnyttja internets möjligheter till fullo. Där finns en intellektuell flygel, ofta imponerande beläst och insiktsfull. Men där finns också en viktig falang som mer eller mindre kan beskrivas som internettroll. På 1960-talet kändes det kanske upproriskt att provocera kristna eller konservativa, men idag är det sedan länge en betydligt mer intolerant politisk korrekthet som kväver samhället.

I skydd av internets anonymitet har det därför vuxit fram miljöer på sidor som 4chan och Encyclopedia Dramatica där man gör narr av politisk korrekthet. Detta ofta i kärnfulla bilder och mem, som på samma gång provocerar de politiskt korrekta, får andra att brista ut i befriande skratt, och snabbt sprids över internet. Utan denna falang av anonyma skämtare hade althögern inte vuxit sig lika stark.

Det finns flera skäl till att den alternativa högern uppstått just nu. Teknologin och internet är en viktig faktor,

Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Åtalet mot AFA

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.