Våldtäktsskandalen på Expo
Daniel Poohl, vd för vänsterextrema Expo.

Daniel Poohl: Det har funnits "jämställdhets-problematik" på Expo

Publicerad 13 december 2017 kl 21.03

Media. Efter att uppgifter om de grova sexanklagelserna mot Expo-profilen Alex Bengtsson sipprat ut uppger sig stiftelsens vd Daniel Poohl nu vara självkritisk. Det rapporterar Aftonbladet, som dock mörkar att det är Poohl de pratat med och att det hela handlar om vänsterextrema Expo.

Gilla artikeln på Facebook

På vänsterextrema Expo var Alex Bengtsson under många år Daniel Poohls närmaste man och han fungerade under en period som vice vd för stiftelsen.

Till Flamman säger Poohl att det först var i oktober som Expos ledning fick reda på anklagelserna mot den 33-årige manlige feministen, som rör såväl våldtäkter och sexuella övergrepp som våld och psykiska trakasserier.

När Expo lågt senare, i december, meddelade att stiftelsen bröt samarbetet med sitt skötebarn Tillsammansskapet, där Alex Bengtsson var ordförande, uppgav stiftelsen dock att detta skedde på grund av att Tillsammansskapet hade blivit för "partipolitiskt" – något som tyder på att Expo hade planerat att försöka mörka uppgifterna om den tidigare vice vd:n.

I en intervju med Aftonbladet uppger sig Poohl vara "självkritisk". Han säger att det är tydligt att det har funnits ”jämställdhetsproblematik” på den vänsterextrema arbetsplatsen och att han och andra i ledningen ”borde sett risksignalerna”.

Han medger också att han under åren "haft anledning att ha samtal" med Bengtsson, vilket enligt källor till Aftonbladet kan koppas till dennes alkoholmissbruk.

Alex Bengtsson har det senaste årtionden ständigt dykt upp som "expert" på "rasism och högerextremism" i olika mediesammanhang. Den professionella antirasistens uppburna ställning inom media kan ha gjort att han lättare kunde komma undan med övergrepp, enligt en kvinna som haft en relation med Bengtsson och berättar om att "smockan hängde i luften jämt".

– Han är ju så omhuldad, han beskrev sig själv som en landets största aktivister. Det skulle bara vara ord mot ord, säger kvinnan till Aftonbladet.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Traditionella jobb försvinner för unga

Vanligaste jobben: Rasta hund, städa, transportera saker.. Framtidens jobb är att sköta sköta tråkiga uppgifter åt babyboomers och andra äldre generationer.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "Ultras" tar strid mot liberala värden.0 Plus

Mer från Media

Studie: SR och SVT fulvinklar åt vänster

Framförallt vinklas invandring och SD.. "I de fall där SVT eller SR fälls i politiska ämnen lutar vinklingen nästan alltid åt det vänsterliberala hållet."0 

Högermänniskor har lägre förtroende för nyhetsmedier

Bland liberaler och vänsteranhängare är förtroendet 88 procent, bland SD:are 51 procent. "Förtroendet för medier sjunker ju längre ut på högerkanten som man har sina partisympatier."0 

Sidor

Vetenskap

Studie: Diskriminering att ingen skrattar åt kvinnors skämt. Undersökte fördelningen av skratt i SVT:s "Vinterstudion".0 

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Kultur

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0 

Lars Vilks skulptur brann upp. "Helt nedbrunnen."0