Danska regeringen beredd läxa upp Reinfeldt

Publicerad 8 september 2014 kl 03.07

Politik. I Danmark råder just nu stor oro över den jättesatsning på ökad invandring som Fredrik Reinfeldt lanserat under valrörelsen. Oron är så stark att den danska socialdemokratiska justitieministern Karen Hækkerup överväger att läxa upp regeringen i Sverige och förklara att den svenska invandringssatsningen är ohållbar.

Gilla artikeln på Facebook

© Pressbild

Karen Hækkerup är beredd att ta Reinfeldt i örat om den svenska satsningen på ökad invandring får konsekvenser för Danmark.

Framförallt oroar sig de danska politikerna för att de invandrare som Sverige släpper in ska söka sig vidare till Danmark och bli en belastning för det danska samhället.

– Det är inte så att kassakistorna bara står vidöppna för de svenskar som kommer till Danmark, och skulle det visa sig att det blir en slags välfärdsturism så måste vi naturligtvis prata med svenskarna och hitta en lösning, säger Hækkerup till tidningen Berlingske.

Samtidigt som hon försöker vara återhållsam i sina uttalanden gör hon klart att den svenska invandringspolitiken inte är hållbar.

– Jag tror att jag måste vara försiktig med vad jag som minister i en dansk regering säger om Sveriges invandringspolitik, men jag skulle ändå vilja säga att regeringen aldrig kommer att tillåta något liknande att hända här hemma, eftersom jag inte tror att ett land av vår storlek kommer att kunna integrera så många människor på så kort tid och det skulle garanterat hota sammanhållningen i Danmark, säger hon.

Dansk folkepartis Søren Espersen anser att den danska regeringen måste agera snarast och försöka sätta stopp för den svenska invandringssatsningen eftersom han menar att invandringspolitiken i Sverige inte enbart är en svensk angelägenhet.

– Alla de syrier som kommer till Sverige som flyktingar blir svenska medborgare inom några få år. Och med de avtal vi har här i Norden finns det inget som hindrar att de flyttar direkt och bosätter sig i Danmark, om de vill – utan att behöva danskt uppehållstillstånd – och på så sätt få kontantförmåner från dag ett. Det är en stor fara, säger han.

I Danmark råder bred politisk enighet om att den svenska invandringspolitiken är extrem. Till och med Radikale Venstre anser att Reinfeldts satsning på ökad invandring går för långt.

– Vi står bakom de förbättringar som gjorts på asyl- och invandringsområdet. Med det sagt har vi inga planer på att gå i Sveriges fotspår, säger partiets gruppledare Camilla Hersom.

Längst i sin kritik går den konservative politikern Rasmus Jarlov, kommunalpolitiker i Köpenhamn, som kallar den svenska invandringspolitiken för "Sveriges flyktingsjälvmord".

"Om svenskarna anser att hänsyn till flyktingarna ska stå över hänsyn till deras eget land, så är det helt okej. Om de så gärna vill upphöra att vara ett starkt land som kan göra en positiv skillnad i världen för att de föredrar att förstöra sitt samhälle med en självdestruktiv flyktingpolitik, så kan ingen hindra dem från det", skriver han sarkastiskt på sin blogg.


Nyheter från förstasidan

Brottsling klädde ut sig till vit man

Använde sig av särskild ansiktsmask. Polisen raderade sitt Twitter-inlägg om mannen.0 

Ekonominyheter

Allt fler villor säljs innan visning

Rekordfesten på bostadsmarknaden.. "Piserna börjar pressas upp till nivåer som inte är långsiktigt hållbara."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

"Kränkande och rasistiskt", enligt tingsrätten. Nu tvingas pensionär på Östermalm betala nästan 30.000 kronor.0 

Mer från Politik

"Socialbidrag till alla" – här marknadsför sig Sverige i tredje världen

Budskapet: Flytta till Sverige.. Lockar med "anställningsskydd, jämställdhet och socialbidrag till alla".0 

Regeringen får skulden för Pisa-fusk

Har inte "fullföljt sitt ansvar".. Anna Ekströms försvar: Svenska barn lyckas bra.0 

Förklarar: Är jude "i själen". Oklart vilken religion C-profilen hade när han sökte sig till kyrkovalet. 0 Plus

Vetenskap

Tiotusentals följer kinesisk skrotraket. Följer med spänning var raketen slår ned.0 

Kinesisk raket kan krascha i Europa. Följs noggrant av experter.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus