Därför drabbas inte barn hårt av viruset

Publicerad 21 maj 2020 kl 07.32

Vetenskap. Barn med covid-19 får generellt mildare symtom än vuxna, de behöver sällan intensivvård och det finns väldigt få rapporterade dödsfall bland barn. Det visar en systematisk översiktsartikel av covid-19 hos barn där forskare vid Karolinska institutet, KI, gått igenom 45 relevanta publikationer.

Gilla artikeln på Facebook

Ett antal studier har undersökt symtom hos vuxna och dessa studier har ibland även inkluderat barn, men en sammanställning av barn som insjuknat i covid-19 har saknats.

Men i en studie publicerad i Acta Paediatrica redovisas nu den sammantagna litteraturen kring det nya coronaviruset hos barn.

Genom en systematisk litteratursökning av medicinska databaser identifierades 45 relevanta publikationer om barn med covid-19 fram till 18 mars 2020. De flesta av studierna kom från Kina.

– Den här översikten talar för att endast 1-5 procent av alla som diagnostiseras med det nya coronaviruset är barn. Symtomen verkar vara mildare hos barn än hos vuxna, med färre barn som utvecklar svår lunginflammation och extremt få barn som dör, säger artikelns författare Jonas Ludvigsson, barnläkare vid Örebro Universitetssjukhus och professor vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik vid KI, i ett utskick.

Han lyckades bara identifiera två dödsfall bland barn med covid-19, båda i Kina. Det är också sällsynt att barn med sjukdomen behöver intensivvård. Symtomen hos barn liknar de som beskrivits hos vuxna: feber, hosta och halsont. Ett mindre antal barn hade diarré, kräktes och var påtagligt trötta. Genomgången visade också att andelen barn med förhöjda inflammationsprover är lägre än hos vuxna och att barn mer sällan får låga nivåer av vita blodkroppar av typen lymfocyter.

– Det är välkänt att barns immunförsvar skiljer sig från vuxnas, och kanske är det förklaringen till att barn inte får så svår sjukdom och har god prognos när de drabbas av covid-19. En annan förklaring kan vara att många barn redan i vanliga fall drabbas av virussjukdomar och därför kanske har ett bättre försvar mot nya virus, säger Jonas Ludvigsson.

Översikten lyckades inte identifiera några studier som testat behandling för covid-19 just bland barn, men innehåller en diskussion av behandling av det nya coronaviruset hos barn. Många barn behöver dock ingen behandling alls.


Nyheter från förstasidan

Här vägrar Morgan Johansson debattera invandringen med M

M och S satt vid samma bord i SVT-studion. "Ni har bett om att inte få debattera den här frågan med Moderaterna..."0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Vetenskap

Hör de mystiska "monstervrålen" från bergen

Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake.. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Hitlers okända statyrivariver

Jämförs med "Black lives matter". Statyer och monument i naziockuperade länder förstördes.0 Plus

Så uppstod de svenska stenblocksfälten

Upptäckten unik för de senaste 200 åren.. Glacial uppslitning bakom fenomenet i östra Sverige.0 

Vetenskap

Ryssland: Covid-19 kan göra män sterila. Hälsodepartementet slår larm.0 

Sovjet-kartan visar: Sverige ett kärnvapenslagfält om tredje världskriget brutit ut. Nysläppta dokumentet: Götaland bas för atombomber.0 Plus