Därför drabbas inte barn hårt av viruset

Publicerad 21 maj 2020 kl 07.32

Vetenskap. Barn med covid-19 får generellt mildare symtom än vuxna, de behöver sällan intensivvård och det finns väldigt få rapporterade dödsfall bland barn. Det visar en systematisk översiktsartikel av covid-19 hos barn där forskare vid Karolinska institutet, KI, gått igenom 45 relevanta publikationer.

Gilla artikeln på Facebook

Ett antal studier har undersökt symtom hos vuxna och dessa studier har ibland även inkluderat barn, men en sammanställning av barn som insjuknat i covid-19 har saknats.

Men i en studie publicerad i Acta Paediatrica redovisas nu den sammantagna litteraturen kring det nya coronaviruset hos barn.

Genom en systematisk litteratursökning av medicinska databaser identifierades 45 relevanta publikationer om barn med covid-19 fram till 18 mars 2020. De flesta av studierna kom från Kina.

– Den här översikten talar för att endast 1-5 procent av alla som diagnostiseras med det nya coronaviruset är barn. Symtomen verkar vara mildare hos barn än hos vuxna, med färre barn som utvecklar svår lunginflammation och extremt få barn som dör, säger artikelns författare Jonas Ludvigsson, barnläkare vid Örebro Universitetssjukhus och professor vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik vid KI, i ett utskick.

Han lyckades bara identifiera två dödsfall bland barn med covid-19, båda i Kina. Det är också sällsynt att barn med sjukdomen behöver intensivvård. Symtomen hos barn liknar de som beskrivits hos vuxna: feber, hosta och halsont. Ett mindre antal barn hade diarré, kräktes och var påtagligt trötta. Genomgången visade också att andelen barn med förhöjda inflammationsprover är lägre än hos vuxna och att barn mer sällan får låga nivåer av vita blodkroppar av typen lymfocyter.

– Det är välkänt att barns immunförsvar skiljer sig från vuxnas, och kanske är det förklaringen till att barn inte får så svår sjukdom och har god prognos när de drabbas av covid-19. En annan förklaring kan vara att många barn redan i vanliga fall drabbas av virussjukdomar och därför kanske har ett bättre försvar mot nya virus, säger Jonas Ludvigsson.

Översikten lyckades inte identifiera några studier som testat behandling för covid-19 just bland barn, men innehåller en diskussion av behandling av det nya coronaviruset hos barn. Många barn behöver dock ingen behandling alls.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Vetenskap

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg

Tros ha begravts med gravgåvor.. "Visar hur lika varandra vi är över årtusendena ."0 

Studie: Vanlig Alvedon ändrar din personlighet

Ökad riskbenägenhet, lägre empati.... Nu slår forskarna larm om vanliga värktabletternas okända effekter.0 Plus

Vetenskap

Högljudd sång smittar värst. Forskare studerade hur mycket partiklar vi avger när vi sjunger.0 

Myt om "Fattigsverige" synas av forskare. Svenska arbetare hade bättre betalt än de allra flesta innan S grep makten.0 Plus

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0