David Baas: Många fel och få bevis i New York Times-artikel

Publicerad 14 augusti 2019 kl 20.01

Media. Expressens vänsterreporter David Baas riktar nu kritik mot den artikel i New York Times som påstår att Fria Tider och andra alternativa svenska medier är en del av "globalt nätverk" som kontrolleras av Putin.

Gilla artikeln på Facebook

Jo Beckers artikel i New York Times om invandringskritiska svenska nyhetssajter har hyllats av journalister och politiker i Sverige.

Artikeln går ut på att Fria Tider, Nyheter Idag, Samhällsnytt och Nya tider skulle vara kontrollerade av Vladimir Putin.

Men vad finns det egentligen för belägg för denna liberala konspirationsteori? Till och med Expressens David Baas, som specialiserar sig på att försöka sätta dit svenska invandringskritiker, anar uppenbarligen ugglor i mossen.

I en krönika skriver Baas att han själv "hostade till över felen och halvfelen i New York Times-reportaget".

Förutom direkta felaktigheter, som att Sverigedemokraterna skulle ha bjudit in Richard Spencer till Almedalen, reagerar vänsterjournalisten på att New York Times hävdar att de svenska alternativmediernas tillväxt i ”betydande grad” kan bero på krafter utomlands. Beviset för detta är enligt tidningen att norska och andra utländska sajter ibland länkar till de svenska alternativmedierna.

"Uppgifterna är intressanta, men väcker ändå frågor om man vill hävda att ett 'globalt nätverk' gett svenska hatsajter stor trafik", skriver David Baas och konstaterar att det ännu återstår "att bevisa det 'globala nätverkets' eventuella betydelse för hatsajterna".


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Skriker "Allahu akbar". Våldsamt på gatorna två dagar i rad.0 Plus

Vetenskap

Ryssland: Covid-19 kan göra män sterila. Hälsodepartementet slår larm.0 

Så uppstod de svenska stenblocksfälten. Upptäckten unik för de senaste 200 åren.0