Förbudet mot majbrasor
HEMMASNICKRAT: Förbudet mot majbrasor utarbetades på egen hand av Ulf Kristerssons regering och infördes av klimatminister Romina Pourmokhtari, 28. Något motsvarande förbud finns inte i det bakomliggande EU-direktivet.

De – inte EU – ligger bakom förbudet mot majbrasor

Publicerad 14 april 2024 kl 08.41

Granskning. Det är inte EU som har bestämt att man inte längre får elda ris och kvistar på sin egen tomt. Istället är det nya förbudet en inhemsk konstruktion av regeringen Kristersson och klimatminister Romina Pourmokhtari, visar en genomgång av unionsrätten och svenska regeringsbeslut som Fria Tider har gjort.

Dela artikeln

Inför första maj i år har Naturvårdsverket gått ut i media och varnat för att det numera är förbjudet att elda ris, kvistar och annat trädgårdsavfall på sin egen tomt.

Enligt myndigheten gäller förbudet i hela EU från och med årsskiftet för alla som inte fått särskild dispens.

Den 6 april rapporterade Sveriges Radio vidare myndighetens uppgifter och hävdade bland annat att "EU sätter stopp" och att det sedan den 1 januari är krav på att trädgårdsavfall "istället ska återvinnas, något som alla EU-länder ska tillämpa".

Problemet? Det är inte sant.

Det svenska förbudet mot eldning av trädgårdsavfall infördes genom ett regeringsbeslut av klimatminister Romina Pourmokhtari (L) den 22 december 2022.

I ett pressmeddelande från samma dag skrev Pourmokhtari att de nya reglerna bland annat innebär att "den som behandlar bioavfall ska prioritera materialåtervinning", det vill säga kompostering, istället för att elda upp avfallet. I pressmeddelandet beskrevs regel­förändringarna, som genom beslutet infördes i den svenska avfallsförordningen, som ett "genomförande av avfallsdirektivets krav på hantering av bioavfall".

En titt i det aktuella EU-direktivet visar emellertid att det inte innehåller något krav på att medlemsländerna ska förbjuda folk att elda sådant som ris, löv eller kvistar på sin egen tomt.

Bara på ett ställe, i artikel 22, finns ett krav som behandlar förbränning av bioavfall, såsom grenar och kvistar, och där står det att medlemsstaterna "vid behov" ska "främja" att sådant avfall samlas in och komposteras. Medlemsstaterna avgör själva hur främjandet ska ske och något krav på att förbjuda andra alternativ, såsom eldning, finns inte.

Fria Tider söker klimatminister Romina Pourmokhtari för en kommentar.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.