Förbudet mot majbrasor

Sverige förbjuder majbrasor

Publicerad 9 april 2024 kl 17.07

EU. Det är inte längre tillåtet för svenskar att elda grenar, löv och annat trädgårdsavfall i sin trädgård. Detta enligt en ny lag från EU, vilket Sveriges Radio uppmärksammar inför första maj.

Dela artikeln

Rättelse: Det är inte EU som förbjudit majbrasor, utan Sverige på egen hand. Läs mer här.

Den nya lagen – som ska tillämpas av samtliga EU-länder – innebär att hushåll och verksamheter ska ha separat insamling av bioavfall.

Sedan den den 1 januari är det krav på att grenar, löv och annat trädgårdsavfall ska återvinnas.

– Det är många som inte känner till det och vi får många frågor om det här just nu, säger Milla Sundström, handläggare på avfalls- och kemikalieenheten på Naturvårdsverket, till SR.

Den som är ute och arbetar i trädgården får alltså inte längre starta en brasa och elda upp löv och liknande.

– Normalt sett får man inte det. Det ska i första hand materialåtervinnas, alltså komposteras, antingen hemma eller genom kommunen, säger Milla Sundström.

Det kan dock finnas vissa undantag från regeln, men då behöver man få godkänt av kommunen.

– Ett extremfall skulle kunna vara en trädgård ute på en skärgårdsö. Då kanske det inte är rimligt att man samlar ihop riset och grenar och kör det till en återvinningscentral, säger Milla Sundström till SR.

Hon fortsätter:

– Grundregeln är att man inte får elda, men man ska alltid kolla med sin kommun.

Regeln gäller dock inte trädgårdsavfall som innehåller rester av den i Sverige mycket besvärliga växten parkslide eller någon av de växter som finns på EU:s lista över invasiva arter, exempelvis vresros.

Den som vill elda på första maj kan således se till att ha gott om exempelvis vresros i majbrasan, så blir den laglig enligt 3 kap. 1 c § avfallsförordningen. Det gäller dock att se upp så att man inte gör sig skyldig till "otillåten hantering av en invasiv främmande art", ett brott som också bygger på EU-lagstiftning och som kan ge två års fängelse enligt miljöbalken.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Coronavaccin

Läkare och makthavare hängdes 1948. Här är okända dokumentet som klassar tvångs­vaccinering som brott mot mänskligheten – än idag.0 Plus

Portabel "skyddskupol" skyddar styrkorna på marken. Samtidigt storsatsar Sverige på föråldrade amerikanska Patriot-system.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Lämnar SD efter Expressens bluffdrev

Tog skämt ur sitt sammanhang. Nu lovar Alexander Edbom att stämma vänstertidningen.0 

Ekonominyheter

Klart: Personer födda 1957 kompenseras

Så mycket får du – om du är född rätt år.. Årskullen har missgynnats av skattelagstiftningen och höjda åldersgränser.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.