Förbudet mot majbrasor

Regeringen river upp förbudet mot majbrasor efter Fria Tiders granskning

Publicerad 16 april 2024 kl 20.48

Granskning. Undrens tid är inte förbi. Regeringen kommer att ändra i avfallsförordningen så att det framgår att man får elda ris och kvistar i sin egen trädgård framöver. Det uppger näringsminister Ebba Busch (KD) efter Fria Tiders granskning.

Dela artikeln

I helgen publicerade Fria Tider en uppmärksammad granskning av Naturvårdsverkets påstående om att eldning av ris och kvistar på den egna tomten har förbjudits i hela EU från och med den 1 januari i år för alla som inte fått särskild dispens.

Granskningen visade att påståendet var falskt och att förbudet i själva verket var ett svenskt förbud som hade utarbetats av klimat- och näringsdepartementet, där näringsminister Ebba Busch (KD) och klimatminister Romina Pourmokhtari (L) är ansvariga statsråd.

Men nu ändrar sig regeringen i frågan.

Ebba Busch uppger på måndagen att avfallsförordningen ska ses över och att den kommer att förtydligas så att det framgår att man får elda löv i sin egen trädgård framöver.

"Det rör sig om nya regler men inte om någon större förändring gentemot hur det fungerat tidigare. Vi ser att dessa går att tolka på olika sätt och reglerna kommer därför att förtydligas", skriver Ebba Busch.

Enligt ministern skulle ett förbud mot majbrasor på den egna tomten vara "höjden av politisk klåfingrighet" och sakna förankring i verkligheten.

"Var lugna – majbrasor kommer tändas under valborgsmässoafton", skriver hon.

Frida Rudsander, ansvarig mark- och miljöjurist på klimat- och näringslivsdepartementets rättssekretariat, bekräftar för Samnytt att regelverket just nu ses över.

Av Samnytts artikel framgår även att det var Naturvårdsverket som tog initiativ till det svenska kravet på att trädgårdsavfall inte får förbrännas utan dispens. Naturvårdsverket ansåg att detta krävdes för att uppfylla EU:s avfallsdirektiv, trots att direktivet inte innehåller något sådant krav.

– Vi har gjort vår bedömning av vad som behövs för att uppfylla kraven i direktivet, säger Erika Nygren, enhetschef på avfalls- och kemikalieenheten på Naturvårdsverket, till Samnytt.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Coronavaccin

Läkare och makthavare hängdes 1948. Här är okända dokumentet som klassar tvångs­vaccinering som brott mot mänskligheten – än idag.0 Plus

Portabel "skyddskupol" skyddar styrkorna på marken. Samtidigt storsatsar Sverige på föråldrade amerikanska Patriot-system.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Misstänkt väskmördare gömmer sig utomlands

Polisen går ut med namn och bild. Kvinnor gripna i USA för inblandning i mordet på Värmdö.0 

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.