Börje Ramsbro, 76, vann en delseger mot statliga Industrifonden i processen i Stockholms tingsrätt.

Delseger för man som stämt Industrifonden

Publicerad 20 juni 2014 kl 16.18

Entreprenör. Statliga Industrifonden grundades 1979 för att stärka Sveriges korporatistiska profil. Idag tar den över och institutionaliserar svenska entreprenörers företag, men nu kan en av entreprenörerna, bankkritikern Börje Ramsbro, få kompensation för ett sådant övertagande.

Gilla artikeln på Facebook

I en domstolsprocess som just nu pågår i Stockholms tingsrätt har Ramsbro, som enligt egna uppgifter lurades att överlåta 30.000 aktier i sitt bolag till Industrifonden, stämt sin motpart på skadestånd för det enligt honom felaktiga övertagandet.

Processen gäller bolaget System 3R som Industrifonden inte ska ha betalat en enda krona för, enligt Börje Ramsbro. Den omtvistade affären innebar att Industrifonden tog kontroll över System 3R i samband med finanskrisen i början av 1990-talet

Av Industrifonden kräver Ramsbro nu ersättning med 11,5 miljoner kronor för fondens vinst på aktieinnehavet i System 3R.

Industrifonden har å sin sida motsatt sig Ramsbros krav och hävdat att den idag 76-årige entreprenören saknar rätt att väcka talan mot fonden, eftersom han ska ha frånsagt sig alla sådana rättigheter i ett förlikningsavtal. Men det resonemanget köper inte Stockholms tingsrätt.

”Tingsrätten förklarar att förlikningsavtalet av den 8 mars 2000 inte innebär att Börje Ramsbro har eftergett sin rätt att föra talan mot Stiftelsen Industrifonden avseende händelser hänförliga till System 3R Holding och System 3R International som inträffat i tiden före förlikningsavtalets ingående”, skriver rätten i en färsk mellandom.

I ett pressmeddelande framgår det att Börje Ramsbro är nöjd med domen.

"Tingsrätten i Stockholm meddelade under tisdagen en dom som kan vara början till slutet för finansstarka organisationers/klippares metoder att utan ersättning lägga beslag på kapitalsvaga entreprenörers och uppfinnares livsverk i kraft av sin ekonomiska styrka och att juridiskt processa motparten till tystnad", heter det bland annat i pressmeddelandet.

Än så länge har tingsrätten dock inte prövat Börje Ramsbros skadeståndskrav mot Industrifonden, en del av processen som han fortfarande kan förlora. Fonden kan även överklaga mellandomen till högre instans.


Coronavaccin

"Vad håller du på med jävla somalier?" Borlänge-familjen vågade inte bo kvar efter mardrömslika upplevelsen.0 Plus

Asylkaoset

Nyheter från förstasidan

FBI organiserade kidnappning av guvernör

Sanningen om komplotten kryper fram. Gärningsmän manipulerades för att FBI skulle kunna varna för "högerextremt terrorhot".0 

Ekonominyheter

Kaffepriset upp 60 procent sedan januari

Arabicabönor skenar mest.. "Större inflations­mönster" syns nu på råvarumarknaden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Entreprenör

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0