Trump och nätjättarna

Demokraternas krav på Facebook: Stäng av Trump permanent

Publicerad 8 maj 2021 kl 18.56

Utrikes. Facebook bör stänga av USA:s förre president Donald Trump permanent. Det kräver USA:s regeringsparti Demokraterna i inlägg i sociala medier.

Gilla artikeln på Facebook

Trump stängdes av från Twitter, Facebook och Facebookägda Instagram 7 januari i år efter den så kallade stormningen av Kapitolium. Veckan därpå återställdes Trumps Facebook- och Instagram-konton, men de är fortsatt låsta och inga nya inlägg har publicerats på dem. Trumps Twitterkonto har emellertid förblivit borttaget.

I onsdags beslutade Facebooks så kallade tillsynsnämnd att Trumps avstängning från företagets plattformar ska fortsätta, rapporterar NBC News. Tillsynsnämnden beskrivs som en instans som vill ge sken av att vara oberoende och fungera som en "högsta domstol" för Facebook och Instagram, dit användarna kan överklaga avstängningsbeslut.

Facebook motiverar den fortsatta avstängningen med att Trump "skapade en miljö som möjliggjorde en allvarlig risk för våld" genom att hävda att det förekom valfusk under presidentvalet 2020.

Fler anklagelser om valfusk när Biden får 280 procent av rösterna

Här är misstänkta fusket som gav Biden 100.000 röster FÖR MYCKET

Beslutet att Trumps avstängning ska fortsätta är än så länge inte slutgiltigt, påstås det. Senast inom sex månader från avstängningen ska ett definitivt beslut fattas av den så kallade tillsynsnämnden.

Samtidigt är Facebook under press från Demokraterna, USA:s regeringsparti, och andra vänsterliberaler som inte vill att bara Trump, utan även hans sympatisörer och andra som uttrycker högeråsikter stängs av permanent från sociala medier.

På andra sidan finns många som är kritiska till att Demokraterna på detta sätt försöker pressa en nätjätte till att stänga av en tidigare president och andra oppositionella från sina plattformar. Vissa liknar tilltaget vid fascism och nazism.


Invandrarvåldtäkter ska skapa "mångfärgad framtid", hoppas läkare. Uppmanar "svarta, judar, handikappade och frimurare" att "kasta sig över högerfittorna".0 Plus

Forskarna: Så stor är egentligen intelligensklyftan. Närmare 10.000 deltagare detaljstuderades och fick både gener och IQ testade.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Fortsatt kritik mot "woke" Ikea

"Varför har ni butiker i Saudiarabien?".. Svenska möbeljätten anklagas återigen för hyckleri.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0