SD:s torgmöte i Uppsala stördes av motdemonstranter som skrek, blåste i visselpipor och skanderade slagord.

Demonstranter störde SD-möte i Uppsala

Publicerad 10 maj 2014 kl 16.05

Inrikes. Jimmie Åkessons tal i Uppsala igår blev en timme försenat på grund av motdemonstrationer. När polisen fått situationen under kontroll hade SD-ledaren bara tid att tala i fem minuter, innan han var tvungen att resa vidare.

Gilla artikeln på Facebook

Tanken var att SD:s möte på Celsiustorget i Uppsala skulle påbörjas klockan 16.30 i fredags. Men redan innan utsatt tid hade hundratals demonstranter samlats på platsen.

När Jimmie Åkessons stabschef Linus Bylund försökte inleda mötet överröstades han av burop och talkörer som skanderade ”inga rasister på våra gator”. Jimmie Åkesson själv anlände 16.45, men kunde inte heller göra sig hörd över demonstranternas skrik och visselpipor.

Vissa demonstranter hade med sig blåsinstrument, bland annat trumpeter och tromboner, som de blåste i.

Andreas Eka, 21, stoppades av polisen när han försökte ta med sig trummor och trumpeter till platsen.

– Jag vill skapa en ljudblockad och förhindra att Jimmie Åkessons rasistiska budskap sprids, förklarade Eka, som spelar i en studentorkester, för UNT:s reporter.

När polisen började mota bort demonstranter satte sig vissa av dem till motvärn och började slåss med polisen.

Det var inte förrän vid 17.40, en timme efter utsatt tid, som situationen hade lugnat sig så pass att Jimmie Åkesson kunde påbörja sitt anförande. Då fanns det enligt UNT bara en ”gles skara” kvar av publiken. Åkesson hade bara tid att tala i fem minuter innan han var tvungen att resa till vidare till ett torgmöte i Enköping.

Efter sammankomsten sade Jimmie Åkesson att besöket i Uppsala inte hade känts meningsfullt, men att de hade slutfört mötet ändå för att de inte ville låta motdemonstranterna vinna.

– Det finns väl mycket vänsterextremister i Uppsala. De brukar hänga vid universiteten, sade han till UNT när han fick frågan varför det hade blivit så bråkigt.

SD:s turné inför EU-valet har störts av motdemonstranter i olika städer vid ett stort antal tillfällen. Förra veckan beskrev Åkesson demonstranternas beteende som en ”skamfläck för Jönköping” när han stördes under ett tal i staden. Samtidigt passade han emellertid på att klargöra att han tyckte det var bra att Svenskarnas partis demonstration i Jönköping stördes på liknande sätt tidigare samma vecka.

– Det är bra om man sluter upp mot ett nazistiskt parti, det borde alla demokratiska krafter göra. Det är bra om det finns ett engagemang i politiken. Det borde det göra fler gånger än bara när extremister, som nazister, dyker upp, sade Åkesson till P4 Jönköping.

När Jimmie Åkesson talade i Enköping senare under fredagkvällen möttes han av omkring 200 demonstranter som genomförde en ”tyst protest” mot honom. Mötet kunde enligt polisen genomföras utan nämnvärda störningar.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Traditionella jobb försvinner för unga

Vanligaste jobben: Rasta hund, städa, transportera saker.. Framtidens jobb är att sköta sköta tråkiga uppgifter åt babyboomers och andra äldre generationer.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "Ultras" tar strid mot liberala värden.0 Plus

Vetenskap

Studie: Diskriminering att ingen skrattar åt kvinnors skämt. Undersökte fördelningen av skratt i SVT:s "Vinterstudion".0 

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Kultur

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0 

Lars Vilks skulptur brann upp. "Helt nedbrunnen."0