Foto: Everland Zoo

Den talande elefanten Koshik

Publicerad 2 november 2012 kl 07.45

Vetenskap.Elefenten Koshik som lever på ett zoo i Korea har lärt sig att uttala flera ord och elefanter kan alltså sälla sig till raden av djur som kan härma mänskligt språk, skriver forskare.

Gilla artikeln på Facebook

Det är ett koreansk-tyskt forskarlag som i det senaste numret av Current Biology skriver om elefanten Koshiks talförmåga. Elefanten har lärt sig att härma flera koreanska ord så bra att vanligt folk på stan förstår den när de hör en bandinspelning.

Elefanter saknar läppar och för att kunna härma mänskliga ljud så för Koshik in snabeln i munnen. Han kan säga "annyong" (hej), "anja" (sitt ner), "aniya" (nej), "nuo" (ligg ner) och "choah" (bra), även om det bara är "hej" han kan uttala så att de flesta förstår det.

Tränarna tror att elefanten lärt sig härma mänskligt språk i sin barndom, då den var under några år var helt ensam utan sällskap av andra elefanter. Forskarna uppger att ingenting tyder på att elefanten förstår vad han säger.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Vetenskap

Hör de mystiska "monstervrålen" från bergen

Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake.. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Hitlers okända statyrivariver

Jämförs med "Black lives matter". Statyer och monument i naziockuperade länder förstördes.0 Plus

Så uppstod de svenska stenblocksfälten

Upptäckten unik för de senaste 200 åren.. Glacial uppslitning bakom fenomenet i östra Sverige.0 

Vetenskap

Ryssland: Covid-19 kan göra män sterila. Hälsodepartementet slår larm.0 

Sovjet-kartan visar: Sverige ett kärnvapenslagfält om tredje världskriget brutit ut. Nysläppta dokumentet: Götaland bas för atombomber.0 Plus