Ungern och invandringen
Sveriges justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.

Diplomatisk kris mellan Sverige och Ungern efter Johanssons attack

Publicerad 26 september 2015 kl 10.42

Politik. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson och den rödgröna regeringen har lyckats utlösa en diplomatisk kris mellan Sverige och Ungern sedan Johansson förra veckan gick till mycket hätsk attack mot Ungern.

Gilla artikeln på Facebook

Diplomatiska kriser

Konflikten med Ungern är den andra invandringsrelaterade diplomatiska konflikten som den svenska rödgröna regeringen dragit på sig denna månad. Tidigare i månaden gick den svenska regeringen till attack mot Danmark för att de inte delar ut asyl och bidrag lika generöst som Sverige gör.

Ungerns ambassadör i Sverige överlämnar nu en formell protest till Sveriges utrikesminister Margot Wallström med anledning av anklagelser som den svenska regeringen riktade mot landet förra veckan, skriver landets regering på sin hemsida.

Bakgrunden till protesten är händelserna som utspelade sig vid gränsen mellan Serbien och Ungern förra onsdagen då hundratals aggressiva illegala invandrare från tredje världen gick till våldsam attack mot den ungerska gränspolisen sedan landets parlament beslutat sig för att stänga gränsen.

Ungern efterlyser stenkastande invandrare – "de begick ett terrordåd"

Dagen efter attacken lade den svenska regeringen skulden för attacken på Ungern, istället för på de illegala invandrare som genomförde den.

– Att sätta in tårgas mot kvinnor och barn vars enda syfte är att söka asyl och som har varit på flykt under lång tid. Det kan aldrig vara en riktig väg för Europa, sade Morgan Johansson till TT då.

Därefter krävde Johansson att EU borde införa sanktioner mot Ungern som "straff" för att landets regering försöker upprätthålla den gemensamma EU-lagstiftningen. Den vänsterprofilerade nyhetsbyrån framförde samtidigt ett förslag om att utesluta Ungern ur EU.

Den ungerska regeringen protesterar i ett kraftfullt formulerat uttalande mot den svenske ministerns påhopp.

"Den svenske migrationsministern Morgan Johansson gjorde grovt kränkande uttalanden mot Ungern när han påstod att ungersk polis använt tårgas mot kvinnor och barn som ansökt om asyl", står det att läsa i uttalandet innan det fortsätter:

"Tvärtom är sanningen den att aggressiva invandrare överöste den ungerska polisen med stenar och betongbitar under flera timmar, varav 11 poliser skadades".

Den ungerska regeringen har, tvärtemot vad svenska politiker och myndigheter brukar göra, beslutat sig för att fullt ut stödja sin poliskår när de utsätts för hot och våld. Så sent som i måndags höll premiärminister Viktor Orbán ett tal inför det ungerska parlamentet där han gav poliskåren sitt fulla stöd.

– Innan jag påbörjar mitt tal vill jag ta tillfället i akt, å hela landet och varje ungrares vägnar, att tacka de polismän och soldater som tjänstgör vid våra gränser, sade han då innan han tillade:

– De fullgör sin plikt på ett disciplinerat, humant och beslutsamt sätt; med andra ord är deras uppförande ett föredöme. Vi tackar er för er tjänstgöring för vårt land!

Därefter fick Orbán rungande applåder från såväl höger- som vänsterpolitiker i parlamentet.


Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater. Men forskarna vet inte vad det är för apmänniska som afrikanerna blandat sig med.0 Plus

Salivprover visar: Homofobi kan vara naturligt. Åsynen av hånglande män framkallar samma α-amylasnivåer som fluglarver och otäcka maskar, hos heterosexuella män.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Heilande S-minister i blåsväder

Ida Karkiainens vit makt-fester avslöjas av Nyheter Idag. "Har jag gjort det så är det ett försök att ironisera."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.