Ungern och invandringen
Araber tar sig in illegalt i Ungern.

95 procent av ungrarna säger NEJ till invandring

Publicerad 2 oktober 2016 kl 20.58
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Omkring 95 procent av de ungerska väljarna sade i en folk­omröstning under söndagen nej till påtvingade invandrings­kvoter, skriver The Telegraph.

Gilla artikeln på Facebook

Folkomröstningen utlystes tidigare i år sedan EU föreslagit tvingande invandrings­kvoter för samtliga medlems­stater, något som bland annat Ungern motsätter sig. Enligt preliminära vallokals­undersökningar är motståndet mot kvot­systemet betydligt större än väntat bland det ungerska folket.

I ett uttalande på regeringens hemsida vädjar premiär­minister Viktor Orbán till folket att rösta nej för att stoppa den "massiva folkförflyttning från söder som utgör ett hot mot Europas gränser".

Han menar dessutom att förra årets asylkaos bara är en sunnanvind av vad som väntar. Regeringen tror att lokala konflikter och en massiv befolknings­explosion i Afrika under de kommande decennierna kommer driva afrikaner i stort antal till Europa.

– Det här är bara en förtrupp, den verkliga vågen kommer när många miljoner människor från centrala Afrika börjar flytta på sig, säger Orbán.

Orbán pekar i synnerhet ut Tyskland, Sverige och Österrike som de länder som skapar kaoset och misären i Europa. Han menar att invandrarna har blivit offer för politikerna i dessa länder som utmålar Europa som ett "förlovat land" för araberna och afrikanerna.

– Om vi verkligen vill hjälpa så måste vi göra det på plats istället för att flytta deras problem hit, säger den ungerske premiär­ministern.

På grund av lågt valdeltagande har frågetecken höjts kring folkomröstningens legitimitet. Minst hälften av de röstberättigade måste rösta i en folkomröstning för att den ska betraktas som giltig och preliminära siffror visar att bara knappt hälften av dem röstat.


Familjen som flydde Sverige

Sverige tvångsplacerade henne hos arabisk bidragsfamilj. Då "kidnappade" pappan sina egna döttrar och flydde landet – nu talar hon ut i utländsk media.0 Plus

Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Här vägrar Morgan Johansson debattera invandringen med M

M och S satt vid samma bord i SVT-studion. "Ni har bett om att inte få debattera den här frågan med Moderaterna..."0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Hör de mystiska "monstervrålen" från bergen. Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake.0 Plus

Hitlers okända statyrivariver. Jämförs med "Black lives matter"0 Plus

Kultur

Danska Sarah, 19, vägrar dejta turk – rasiststämplas i Sverige. "Jag är inte så mycket för utlänningar"0 Plus