Ungern och invandringen
Araber tar sig in illegalt i Ungern.

95 procent av ungrarna säger NEJ till invandring

Publicerad 2 oktober 2016 kl 20.58
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Omkring 95 procent av de ungerska väljarna sade i en folk­omröstning under söndagen nej till påtvingade invandrings­kvoter, skriver The Telegraph.

Gilla artikeln på Facebook

Folkomröstningen utlystes tidigare i år sedan EU föreslagit tvingande invandrings­kvoter för samtliga medlems­stater, något som bland annat Ungern motsätter sig. Enligt preliminära vallokals­undersökningar är motståndet mot kvot­systemet betydligt större än väntat bland det ungerska folket.

I ett uttalande på regeringens hemsida vädjar premiär­minister Viktor Orbán till folket att rösta nej för att stoppa den "massiva folkförflyttning från söder som utgör ett hot mot Europas gränser".

Han menar dessutom att förra årets asylkaos bara är en sunnanvind av vad som väntar. Regeringen tror att lokala konflikter och en massiv befolknings­explosion i Afrika under de kommande decennierna kommer driva afrikaner i stort antal till Europa.

– Det här är bara en förtrupp, den verkliga vågen kommer när många miljoner människor från centrala Afrika börjar flytta på sig, säger Orbán.

Orbán pekar i synnerhet ut Tyskland, Sverige och Österrike som de länder som skapar kaoset och misären i Europa. Han menar att invandrarna har blivit offer för politikerna i dessa länder som utmålar Europa som ett "förlovat land" för araberna och afrikanerna.

– Om vi verkligen vill hjälpa så måste vi göra det på plats istället för att flytta deras problem hit, säger den ungerske premiär­ministern.

På grund av lågt valdeltagande har frågetecken höjts kring folkomröstningens legitimitet. Minst hälften av de röstberättigade måste rösta i en folkomröstning för att den ska betraktas som giltig och preliminära siffror visar att bara knappt hälften av dem röstat.


Gängen markerar sina revir. För att förstå varför måste vi lämna det liberala sättet att tänka, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Gruppvåldtagna 13-åringen

Ekonominyheter

Världselitens köp av privatjet skenar

Predikar "flygskam" för reguljärflygets resenärer.. Men själva slår kändisar och storbolag rekord i inköp av privatjet i år.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vetenskap

Nyupptäckta motiv på hällmålning avslöjar sjöfart på stenåldern. Forskarna upptäckte bilderna med hjälp av ny teknik.0 

Studie: Somaliers IQ ännu lägre än man tidigare trott. Forskare bestämde sig för att undersöka frågan grundligt.0 Plus

Kultur

Beslutet: Storkyrkan i Gamla stan målas rosa. Kyrkorådet, länsstyrelsen och Skönhetsrådet överens.0