Ungern och invandringen
Araber tar sig in illegalt i Ungern.

95 procent av ungrarna säger NEJ till invandring

Publicerad 2 oktober 2016 kl 20.58
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Omkring 95 procent av de ungerska väljarna sade i en folk­omröstning under söndagen nej till påtvingade invandrings­kvoter, skriver The Telegraph.

Gilla artikeln på Facebook

Folkomröstningen utlystes tidigare i år sedan EU föreslagit tvingande invandrings­kvoter för samtliga medlems­stater, något som bland annat Ungern motsätter sig. Enligt preliminära vallokals­undersökningar är motståndet mot kvot­systemet betydligt större än väntat bland det ungerska folket.

I ett uttalande på regeringens hemsida vädjar premiär­minister Viktor Orbán till folket att rösta nej för att stoppa den "massiva folkförflyttning från söder som utgör ett hot mot Europas gränser".

Han menar dessutom att förra årets asylkaos bara är en sunnanvind av vad som väntar. Regeringen tror att lokala konflikter och en massiv befolknings­explosion i Afrika under de kommande decennierna kommer driva afrikaner i stort antal till Europa.

– Det här är bara en förtrupp, den verkliga vågen kommer när många miljoner människor från centrala Afrika börjar flytta på sig, säger Orbán.

Orbán pekar i synnerhet ut Tyskland, Sverige och Österrike som de länder som skapar kaoset och misären i Europa. Han menar att invandrarna har blivit offer för politikerna i dessa länder som utmålar Europa som ett "förlovat land" för araberna och afrikanerna.

– Om vi verkligen vill hjälpa så måste vi göra det på plats istället för att flytta deras problem hit, säger den ungerske premiär­ministern.

På grund av lågt valdeltagande har frågetecken höjts kring folkomröstningens legitimitet. Minst hälften av de röstberättigade måste rösta i en folkomröstning för att den ska betraktas som giltig och preliminära siffror visar att bara knappt hälften av dem röstat.


Nyheter från förstasidan

Ann Linde i Israel

Ska "nystarta" Sveriges relation med landet. Första besöket av en svensk utrikesminister på tio år.0 

Ekonominyheter

"Kosten explodieren". Energipriser och matkostnader leder utvecklingen när tillvaron i Tyskland blir allt dyrare.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Vetenskap

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

"Skräp-dna" bakom skillnaden mellan människa och schimpans . Därför fungerar våra hjärnor olika. 0 

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0