DN bluffar
INTE HISTORIKER: Dagens Nyheters kulturskribent Henrik Arnstad ljuger om sin historia, kan Fria Tider avslöja idag.

DN:s Henrik Arnstad ljuger om sin examen

Publicerad 30 november 2012 kl 09.56

Granskning."SD är ett fascistiskt parti", fastslog "historikern" Henrik Arnstad i en uppmärksammad debattartikel i DN i mitten av oktober. Sedan dess har flera vänsterdebattörer börjat använda begreppet med hänvisning till Arnstad som akademisk auktoritet. Men nu visar Fria Tiders granskning att det kan vara lite si och så med den akademiska auktoriteten. Tvärtemot vad Henrik Arnstad alltid har hävdat så har han nämligen ingen kandidatexamen i historia från Stockholms universitet.

Gilla artikeln på Facebook

Journalisten Henrik Arnstad är en flitig skribent på framförallt DN:s kultursida, där han i egenskap av "historiker" har lagt ut texten om sådant som kungafamiljens kopplingar till nazismen och påstått att SD är ett fascistiskt parti. Hösten 2009 kom Arnstad ut med boken "Skyldig till skuld: en europeisk resa i Nazitysklands skugga" på Norstedts förlag. I författarporträttet på Norstedts hemsida presenteras Arnstad återigen som "historiker". I Historisk Tidskrift 10/3 uppges han inneha en fil. kand. – detsamma i Armémuseets vårprogram 2010.

"Igår tisdag examinerades jag på sista delen av min kandidatexamen i historia", skrev en stolt Henrik Arnstad i ett blogginlägg den 20 januari 2010. I sitt officiella CV två år senare låter det hela ännu bättre. Under rubriken "Studier" får vi veta att Arnstad har tagit sin kandidatexamen i historia ett år tidigare – redan 2009 – och att han numera studerar samma ämne på "avancerad nivå, master" vid Stockholms universitet.

Problemet? Inget av det är sant.

Ett färskt studieintyg från Stockholms universitet visar att Henrik Arnstad har läst 60 högskolepoäng "historia för journalister" samt tre ytterligare kurser på vardera 7,5 högskolepäng.

"För en fil.kand krävs 180 hp (120 p), Henrik Arnstad har 82,5 hp avklarade kurser", skriver Malin Zetterström, handläggare på systemförvaltning för Ladok/SISU, i ett mejl från Stockholms universitet.

Fria Tider har sökt Henrik Arnstad och Dagens Nyheter via mejl för en kommentar. Efter att ha påmint Arnstad om våra frågor via twitter blockerade han emellertid vårt konto istället för att bemöta uppgifterna i denna artikel. Henrik Arnstad lade senare ut detta svar på sin blogg, där det framgår att han även har läst 7,5 högskolepoäng vid Försvarshögskolan i Stockholm. De högskolepoäng han har redovisat räcker dock inte till någon kandidatexamen, varför det står klart att uppgifterna som Arnstad lämnat tidigare inte är sanningsenliga.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.