DO agerar mot snygga tjejer på Facebook

Publicerad 10 februari 2012 kl 09.58

Politik.Elever på flera gymnasieskolor i landet har ordnat skönhetstävlingar på Facebook där skolornas snyggaste tjejer ställer upp. Trots att verksamheten drivs av eleverna själva på deras fritid så har myndighetssverige reagerat kraftfullt mot tilltaget - och nu rycker statliga Diskrimineringsombudsmannen ut för att få stopp på aktiviteterna.

Gilla artikeln på Facebook

På en gymnasieskola i Linköping kallade någon på Facebookgruppen tjejerna för ”lammkött”, vilket tydligen är extra upprörande.

– Det här strider mot skolans värdegrund. Flickor ska inte behandlas könsstereotypt som lammkött, säger Carl Gustav Sidenqvist, Barn- och elevombudets skolexpert, till TT.

På skolan konstaterar man att eleverna själva dock inte verkar ha något emot de aktuella Facebookgrupperna.

– Det finns någon form av legitim syn bland skolans elever att detta är okej, och det tycker jag är vidrigt, säger skolans Magnus Nyström till TT, och meddelar att man utreder möjligheten att stoppa Facebooksidan.

På Flashback skriver en av Facebook-gruppernas skapare att man fått ett mejl från skolans rektor.

"Ni ombedes stänga ned denna sida. Anmälan till FC har gjorts om olämpligt innehåll och varumärkesintrång. Polisanmälan ang varumärkesintrång kan komma att övervägas", hotar skolan i sitt hotfulla mejl.

Arrangören skriver vidare på Flashback att man har frågat alla tjejer som är med i gruppen och att man direkt tar bort bilder om tjejerna skulle ångra sig.

Men myndigheterna nöjer sig inte med denna förklaring.

Statliga Diskrimineringsombudsmannen (DO) väljer nu att agera på eget initiativ. Den kulturmarxistiska kontrollmyndigheten meddelar att man inlett en utredning riktad mot kommunen.

- Vi har beslutat att granska Linköpings kommuns förebyggande och målinriktade arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter utifrån kön, säger Sonya Aho, pressekreterare hos DO, till TT.

Fullt lika hysteriska reaktioner blev det emellertid inte från det offentliga Sverige när en feministgrupp i Stockholm under hösten 2011 började smygfotografera unga killar i tunnelbanan och lägga upp bilderna på nätet för betygsättning och kommentarer.

"Kul grej", skrev tidningen Metro entusiastiskt och gjorde gratisreklam genom att länka direkt till sajten. Detta trots att ingen av pojkarna alltså själva hade valt att vara med på bilderna och trots att publiceringarna uppenbart stred mot personuppgiftslagen.

Men Metro hade ändå lyckats hitta en expert hade svårt att se några problem.

– Drivkraften tycks vara beundran. Alltså att man helt enkelt vill uppmärksamma folk som ser bra ut, och det är ju ganska harmlöst, sade Elza Dunkels, internetforskare vid Umeå universitet till tidningen då.


Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Installerade övervakningskamera. Den skräckinjagande "mannen med ljuset" visade sig vara verklig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Konkurserna fortsätter att minska kraftigt

Hålla stängt lönsamt när stödpaketen rullar in.. I Stockholm minskar konkurserna med 15,6 procent sedan samma månad förra året.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.