Dömd för 23 brott – utvisas ändå inte

Publicerad 18 augusti 2023 kl 08.09

Lag & Rätt. En utlänning som förekommer under 23 avsnitt i belastningsregistret dömdes till utvisning av tingsrätten. Mannen är en knarkare som försörjer sitt missbruk genom brottslighet. Men nu stoppas utvisningen av hovrätten, rapporterar Dagens Juridik.

Dela artikeln

De senaste brotten gällde stöld av ryggsäckar, skor och jackor från olika butiker. Tingsrätten dömde mannen till två månaders fängelse och utvisning.

Mannen förekom under totalt 23 avsnitt i sitt belastningsregister, huvudsakligen gällande tillgrepps- och narkotikabrott. Enligt frivården har han inte följt tidigare övervakning.

Av tingsrättens dom framgår att mannen kom till Sverige år 2008, innan han fyllt 15 år. I sådana fall krävs det för utvisning att utlänningen har återfallit i brott på ett sådant sätt att han eller hon inte bör få stanna kvar.

Tingsrätten ansåg att så var fallet. Det framgick också att mannen inte hade etablerat sig i samhället, att han saknade boende och arbete, och att han försörjer sig och sitt narkotikamissbruk sig genom brottslighet.

Har "påbörjat process" att etablera kontakt
Mannen påstod att han hade en dotter i Sverige, men att han inte haft någon kontakt med henne på flera år på grund av sitt missbruk.

Detta tar Svea hovrätt – som river upp utvisningsbeslutet – fasta på i sin dom.

Enligt hovrätten har mannen nu "påbörjat en process" för att återetablera kontakt med sin dotter.

Vidare anser hovrätten att mannens brottslighet visserligen är omfattande men att det inte rör sig om så pass allvarliga brott.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Coronavaccin

Läkare och makthavare hängdes 1948. Här är okända dokumentet som klassar tvångs­vaccinering som brott mot mänskligheten – än idag.0 Plus

Portabel "skyddskupol" skyddar styrkorna på marken. Samtidigt storsatsar Sverige på föråldrade amerikanska Patriot-system.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Lämnar SD efter Expressens bluffdrev

Tog skämt ur sitt sammanhang. Nu lovar Alexander Edbom att stämma vänstertidningen.0 

Ekonominyheter

Klart: Personer födda 1957 kompenseras

Så mycket får du – om du är född rätt år.. Årskullen har missgynnats av skattelagstiftningen och höjda åldersgränser.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.