Fallet Julian Assange

Domslut om Assange häktningsorder väntas nästa vecka

Publicerad 6 februari 2018 kl 18.31

Utrikes. Domslutet gällande häktningsordern mot Wikileaksgrundaren Julian Assange kommer den 13 februari. Kvarstår arresteringsordern kan han inte lämna Ecuadors ambassad utan risk för att gripas.

Gilla artikeln på Facebook

Julian Assange har begärt att häktningsordern mot honom ska hävas, men flera medier var på tisdagen snabba med att påstå att en brittisk domstol redan idag bestämt att hålla kvar den.

Assange svarade då på Twitter att domstolen bara behandlat den första av fyra punkter i hans ärende. Vinner han på någon av de andra punkterna faller ändå häktningsordern, menar han.

Wikileaksgrundaren anklagar därför en rad etablerade medier för "fake news".

Om arresteringsordern hävs kan Assange troligen riskfritt lämna den ecuadorianska ambassaden i London, där han suttit sedan juni 2012.

Domstolens beslut om häktningsordern kommer den 13 februari, skriver Assange i ett senare inlägg Twitter.

I mitten av januari i år beviljade Ecuador Julian Assange medborgarskap och krävde att han skulle få diplomatstatus för att kunna lämna ambassaden utan att gripas. Men det gick den brittiska regeringen inte med på, utan svarade i stället att Assange ändå borde lämna ambassaden och "möta rättvisan".

Redan i maj 2017 lades den svenska sexbrottsutredningen mot Julian Assange ned, men brittiska myndigheter har trots allt hotat gripa honom för att han tidigare brutit mot villkor om borgen. Assange är dock rädd för att han då kommer utlämnas till USA.


Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Beväpnade sig med kniv och högg ned invandraren. Mammans panikartade larmsamtal: "Hon tänker alltså ta livet av två killar."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Jämförs med zombieapokalyps. Överallt står nedgångna människor fastfrusna i groteska ställningar.0 Plus

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0