Mamman, sonen och hans kumpan under dagen då mordförsöket begicks.

Dottern blev ihop med svensk – då försökte familjen hedersmörda honom

Publicerad 19 april 2021 kl 15.00

Inrikes. När den kurdiska familjen fick reda på att dottern inlett ett förhållande med en svensk man tog det hus i helvete. På en parkeringsplats blev svensken attackerad och mycket svårt knivskadad, men överlevde mirakulöst. Sonen och en vän till familjen döms nu för dådet. Men mamman frias för anstiftan – efter att ha skyddats av dottern.

Gilla artikeln på Facebook

© Polisen

Blodpöl i bilen efter dådet.

Den skånske mannen, som är i 40-årsåldern, blev arbetskamrat med den kurdiska kvinnan och de inledde i maj–juni 2020 en kärleksrelation.

De försökte hålla förhållandet hemligt för kvinnans familj, som inte kunde acceptera att hon var tillsammans med en svensk.

När pojkvännen träffade någon från kvinnans familj, som kommer från Syrien, presenterades han istället som en arbetskamrat. Familjen försökte kontrollera henne och flera gånger knackade det på dörren när pojkvännen var i hennes lägenhet. Då öppnade de inte utan satt istället tysta utan att ge sig tillkänna.

Den kurdiska familjen lyckades dock lista ut vad som försiggick – och nu smeds planer på blodig hämnd.

"Mina bröder är ute efter mig"
Den 13 augusti 2020 besökte svensken kvinnans lägenhet i skånska Osby, och gick som vanligt in bakvägen för att förhindra att familjen fick vetskap om deras relation. Kvinnan var dock inte där, och via telefon meddelade hon att hon inte kunde komma till lägenheten eftersom hennes bröder "var ute efter henne". Hon meddelade att hon skulle ta sig till en "säker plats" och kontakta en svensk väninna.

Mannen lämnade sedan lägenheten och gick till sin bil som han parkerat vid järnvägsstationen. Han fick smyga eftersom han såg att kvinnans ene bror, som då var 17 år, satt utanför i en bil.

När han satte sig sin bil runt klockan 21.30 upptäckte han att framrutan var krossad. I samma ögonblick rycktes förardörren upp och där stod den kurdiske brodern "med en svart blick" och en kniv i handen.

"Det rann blod överallt"
– Han började direkt att hugga vilt med kniven mot mig. Jag kastade mig bakåt mot passagerarsätet och fick upp mitt ben för att skydda mig. Jag kände ett enormt tryck och förstod att ett av huggen hade träffat min kropp. Det rann blod överallt, berättade offret under rättegången.

Bakom brodern såg han hur den andre dömde gärningsmannen – ett 20-årigt kurdiskt flyktingbarn från Syrien vars mor är en väninna till mamman i hedersfamiljen – satt på huk och tittade in mot honom. Gärningsmännen flydde sedan i en grön bil.

Offret fick livshotande skador men kunde lyckligtvis nästan direkt efter attacken föras i ambulans till sjukhus. Där opererades han omedelbart.

"Utan dessa åtgärder hade det förelegat en beaktansvärd risk för att [offret] skulle ha avlidit till följd av blödningen och de kärlskador han åsamkats bedöms således ha varit livshotande", skriver Hässleholms tingsrätt med hänvisning till ett rättsintyg.

Vid polisens tekniska undersökning hittades en stor mängd blod på golvet framför och på förarplatsen. Vidare kunde det konstateras att vindrutan framför förarplatsen hade krossats och att tre av bildäcken hade punkterats med ett skarpt föremål.

Dottern skyddar hedersfamiljen
Dottern som var tillsammans med svensken skyddade familjen under rättegången. Hon uppgav att hon inte på något sätt blivit hotad av sin familj eller blivit hindrad att träffa svensken. Hon tog tillbaka det hon tidigare sagt till polisen.

– Det är fel som det står i polisförhöret, sade hon.

Den svenska väninnan vittnade om att hon blivit uppringd av den kurdiska dottern strax före mordet och att dottern då pratat om att "något hemskt skulle hända". Enligt väninnan hade dottern också berättat att hennes mamma förklarat för henne att hon inte "var deras dotter mer" när föräldrarna fick reda på att hon var tillsammans med en svensk. Dottern sade också till väninnan att hennes bröder borde ge sig på henne istället för hennes svenske pojkvän.

Den idag 18-årige sonen åtalades för försök till mord. Den 20-årige vännen till familjen åtalades för medhjälp till försök till mord, och mamman åtalades för anstiftan av försök till mord. Samtliga nekade till brott.

Slipper fängelse/utvisning
Både sonen och 20-åringen döms för brotten. Straffen blev två års sluten ungdomsvård respektive sex års fängelse. 20-åringen har syriskt medborgarskap men får stanna i Sverige eftersom åklagaren Magnus Larsson inte hade yrkat på utvisning.

Tingsrätten slår fast att "hedersmotivet är en viktig förklaring till att brottet planerats och begåtts". Domstolen uppger sig också "full förståelse för den situation som [dottern] befinner sig i och den press som hon kan ha utsatts för", apropå att hon nu skyddar familjen.

När det gäller mamman ansåg åklagaren att hon förmedlat till de två gärningsmännen "att det är ett problem att hennes dotter umgås med [svensken ] och förmått dem att försöka mörda honom".

"Hon har även anstiftat eller främjat mordförsöket genom attförsöka ta reda på var [svensken] befann sig, ha upprepad kontakt med gärningsmännen per telefon angående denna kartläggning, själv befinna sig i närheten av brottsplatsen samt träffa gärningsmännen en kort stund föregärningen", står det i åtalet.

Hässleholms tingsrätt anser dock att det saknas "konkret bevisning som aktivt binder" mamman till gärningen.

"Det finns inga telefonsamtal, teknisk utredning eller andra uppgifter som klarlägger att mordförsöket utförts till följd av en order/beställning eller annat agerande från [mammans] sida", skriver domstolen.

Åtalet mot modern ogillas därför.


Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Liberala floskeln "Vi är alla afrikaner" utmanas av spektakulärt fynd. Människoliknande varelser i Europa vid en tid då våra påstådda förfäder i Afrika såg ut som apor, enligt ny studie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Allt fler villor säljs innan visning

Rekordfesten på bostadsmarknaden.. "Piserna börjar pressas upp till nivåer som inte är långsiktigt hållbara."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.