"Klimathotet"
BLIR KVAR: FN:s klimatrapport sågas av expert.
Hicks46/CC-BY-SA

Klimatpanelens nya rapport "skrattretande"

Publicerad 1 oktober 2013 kl 08.13

Vetenskap.En världsledande klimatforskare, Dr. Richard Lindzen, betecknar FN:s senaste klimatrapport som komisk. Enligt Lindzen visar rapporten hur politiskt styrbara vetenskapsmän krumbuktar sig för att hålla myten om människans skuld till skrämmande klimatförändringar vid liv.

Gilla artikeln på Facebook

Dr. Richard Lindzen vid MIT (Massachusetts Institute of Technology) är professor emeritus och en av världens ledande klimatforskare. Fram till och med IPCC:s tredje klimatrapport 2001 var han en av klimatpanelens huvudförfattare. Under de senaste tio åren har Lindzen blivit alltmer skeptisk mot den politiska klimatrörelsen och IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change).

"Det är ganska häpnadsväckande"
Efter att ha gått igenom sammanfattningen av den nya klimatrapport som släpptes i fredags uppger Lindzen att han har allt större svårigheter att ta den pågående debatten på allvar. Själva rapporten betecknar han som "utomordentligt komisk" ('hilarious').

Till nyhetsbrevet Climate Depot säger Dr. Lindzen att IPCC:s agerande är anmärkningsvärt.

– Den senaste IPCC-rapporten har verkligen, genom sin inkonsekvens, sjunkit till komikens nivå. De proklamerar ökat förtroende för sina modeller, samtidigt som skillnaderna mellan deras modeller och observationerna i naturen ökar, säger doktorn.

– Deras ursäkt för frånvaron av uppvärmning under de senaste 17 åren är att värmen gömmer sig i djuphavet. Därmed erkänner de att deras egna beräkningsmodeller för att simulera utbytet av värme mellan ytskikten och djuphavet inte fungerar. Denna värmetransport spelar en viktig roll i den naturliga klimatvariationen. IPCC:s ständiga påstående, att observerad uppvärmning är hänförlig till människan, beror helt på antagandet att IPCC korrekt kan simulera den naturliga interna variationen. Deras aktuella yttrande om djuphavsvärmen innebär att de nu, något dunkelt, erkänner att deras mest avgörande antagande är fullkomligt grundlöst, fortsätter Lindzen.

– För det andra glömmer IPCC, då de ger oss människor skulden för uppvärmningen, att påpeka att denna uppvärmning har varit så liten att det inte finns någonting att oroa sig för överhuvud taget. Det är ganska häpnadsväckande att se vilka krumbukter som IPCC måste utföra för att hålla den internationella klimatagendan vid liv, avslutar Lindzen.

Richard Lindzen är professor emeritus i meteorologi, verksam vid MIT:s avdelning för jord-, atmosfär- och planetvetenskap. Han har publicerat mer än 200 vetenskapliga artiklar och böcker och han var huvudförfattaren till kapitlet "Fysiska klimatprocesser och återkopplingar," i IPCC: s tredje klimatrapport som publicerades 2001. På senare år har Lindzen blivit allt mer kritisk mot IPCC och framför allt mot det politiska tryck som utövas mot klimatforskare för att få dem att stödja det han kallar klimatalarmismen.

Vetenskapsradion: Överväldigande konsensus
Journalisten Annika Digréus vid Sveriges ledande vetenskapsredaktion, Vetenskapsradion, har dragit helt motsatt slutsats samma rapport. "FN:s klimatpanels nya rapport visar inget oväntat - de senaste årens forskning förstärker snarare bilden av mänskligt orsakade klimatförändringar." Så sent som 2008 hade Vetenskapsradion en vetenskaplig inställning till vetenskap och lät även klimatalarmismens kritiker komma till tals. På senare år har det emellertid blivit rättning i ledet. Redaktionen avstår numera från att vidarebefordra kritiska analyser till sina lyssnare. Enligt sökmotorn på sr.se nämndes Dr. Lindzens namn den senaste och förmodligen sista gången i svensk radio kl. 0620 den 20/11, 2009.

I fredags kommenterade vetenskapsradions två kvinnliga reportar direkt från IPCC:s presskonferens i Stockholm och stämningsläget liknade en större ishockeymatchs. Ur Annika Digréus referat: "Den här kunskapen behövs för att politiker ska vara välinformerade inför sina beslut. Trots denna överväldigande konsensus om mänskligt orsakade klimatförändringar behövs mer kunskap. Vi hoppas på er forskare också för framtiden, säger Jarraud."


Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Afghanerna våldtog flickor. Ett av offren försökte ta sitt liv efter övergreppen – men våldtäktsmännen får milda straff.0 Plus

Nyheter från förstasidan

SD-tjänsteman portas av partiet

Ville skapa "svenska zoner". SD reagerar snabbt på vänsterextrema Expos avslöjande.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.