Desmond Barney, Lincoln Lampley och Anthony Fox.

Dråpåtal mot tre svarta poliser efter svart mans död

Publicerad 15 augusti 2020 kl 09.36

Utrikes. Tre svarta poliser i Mississippi i USA åtalas för dråp på en svart man i staden Jackson i januari i år. Det var lokaltidningen Clarion Ledger först med att rapportera.

Gilla artikeln på Facebook

Desmond Barney, Lincoln Lampley och Anthony Fox åtalas för att "medvetet, olagligt och uppsåtligen" ha vållat 62-årige George Robinsons död i samband med ett polisingripande. De tre poliserna ingrep mot 62-åringen när han befann sig i sin bil, avlägsnade honom med våld från bilen, slängde ner honom på marken så han slog i huvudet och ska därefter upprepade gånger ha sparkat och slagit honom i huvudet och i bröstet, rapporterar NBC-anknutna tv-bolaget WLBT 3.

Enligt åklagaren har de tre polisernas agerande varit "mycket farligt" för Robinson och "de har visat likgiltighet för mänskligt liv", heter det. Däremot har dödandet inte varit planerat i förväg. Därför menar han att de ska åtalas för dråp, inte mord eller vållande till annans död.

George Robinson blev föremål för polisingripande den 13 januari i år under en polisjakt efter misstänkta på mordet på en svart frikyrkopastor. Tre andra män har sedan dess gripits och åtalats för det mordet. 62-åringen anklagas för att inte ha hörsammat polisernas uppmaning att visa händerna och gå ur sin bil, varför han blev föremål för det våldsamma gripandet.

Blödning i huvudet
Robinson greps och delgavs bland annat misstanke om våldsamt motstånd. Efteråt släpptes han och tog in på ett hotell, för att bara timmar senare akut föras till sjukhus. Två dagar senare avled han. Rättsläkaren konstaterade att dödsorsaken var en subduralblödning som orsakats av våld mot huvudet.

De tre svarta ingripandepoliserna stängdes av i avvaktan på en internutredning som nu kommit fram till att de ska åtalas för 62-åringens död. Fallet bär många likheter med George Floyd-fallet i maj i år, med skillnaden att de ingripande poliserna då var vita istället för svarta. Många medier har i det här fallet helt låtit bli att nämna de dråpåtalade polisernas hudfärg.

Att de tre poliserna är svarta märktes också på reaktionerna i samband med torsdagens domstolsförhandlingar då de formellt fick veta att de kommer åtalas för dråp. Utanför domstolen väntade dussintals människor för att visa sitt stöd för de tre poliserna. Bland annat bad de församlade vännerna, kollegorna och andra närstående en bön om ett "gudomligt ingripande" och att de tre poliserna ska frias från dråpanklagelserna.

– Det här borde aldrig ha gått till åtal. Alla poliser som jobbar, i synnerhet i Jackson och i denna kommun, kan hamna i en sådan här situation, säger de tre polisernas advokat Francis Springer.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.