Skogsbränder i USA

Dussintals befaras döda i skogsbränderna i Oregon

Publicerad 15 september 2020 kl 23.02

Utrikes. Dussintals människor befaras omkomma i de pågående skogsbränderna i delstaten Oregon i USA. Det rapporterar New York Post.

Gilla artikeln på Facebook

Hittills har åtta människor bekräftats döda i bränderna, två färre än under gårdagen sedan två påträffade kvarlevor konstaterats komma från djur. Men enligt The Oregonian saknas ytterligare uppemot 50 människor, varav 22 är bekräftat saknade.

Nu växer farhågorna för att många av de saknade inte kommer påträffas vid liv, och delstaten har för första gången någonsin upprättat ett mobilt bårhus med en särskild insatsgrupp som ska ta hand om och försöka identifiera mänskliga kvarlevor som påträffas i de brandhärjade områdena.

Oregons guvernör Kate Brown kallade i ett uttalande under måndagen bränderna för "den värsta skogsbrandssäsongen i vår livstid". Drygt 380.000 hektar skogsmark har hittills eldhärjats i skogsbränderna i Oregon. Det kan jämföras med skogsbranden i Västmanland i Sverige 2014 då cirka 15.000 hektar skog brann.

Situationen förvärras av de pågående sociala oroligheterna i inte minst Oregon där vänsterextrema och antivita våldsgrupperingar som Antifa och Black lives matter ockuperat hela stadsdelar och mördat ett flertal människor. Många amerikaner vägrar lämna sina bostäder, trots myndigheternas uppmaningar och annalkande bränder, av rädsla för att de kommer plundras av vänsterextremister.

Även i granndelstaten Kalifornien sätts i år ett svårslaget rekord då uppemot 1,4 miljoner hektar skogsmark brandhärjats. Omkring tre procent av delstatens totala areal har brunnit i de mest omfattande skogsbränderna i delstatens historia.

Hittills har 29 människor omkommit i skogsbränderna i Kalifornien vilket kan jämföras med de drygt 100 som omkom i de omfattande bränderna 2018.


Ekonominyheter

Fortsatt kritik mot "woke" Ikea

"Varför har ni butiker i Saudiarabien?".. Svenska möbeljätten anklagas återigen för hyckleri.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.