Fallet Julian Assange

Ecuador: Assange "otacksam"

Publicerad 7 april 2019 kl 13.20

Utrikes. Regeringen i Ecuador tillbakavisar uppgifterna om att Wikileaksgrundaren Julian Assange är på väg att omedelbart vräkas från landets ambassad i London. Regeringen anklagar samtidigt Assange för att vara otacksam och respektlös.

Gilla artikeln på Facebook

Wikileaks uppgav i torsdags att Assange var på väg att kastas ut från ambassaden "inom dagar eller timmar".

Med hänvisning till en högt uppsatt regeringstjänsteman i Ecuador hävdade organisationen att Ecuador redan kommit överens om vräkningen med Storbritannien, skriver SR.

Men den ecuadorianska regeringen skriver nu i ett uttalande att man genomgående tillbakavisar "de falska nyheter som på sistone har cirkulerat på sociala medier, till stor del spridda av en organisation som kan knytas till Julian Assange, om en nära förestående annullering av den diplomatiska asyl som beviljats honom sedan 2012".

Uttalandet fortsätter med hårda ord mot Wikileaksgrundaren:

"Genom att sprida information som förvränger verkligheten, utrycker (Assange) och hans medarbetare återigen sin otacksamhet och brist på respekt gentemot Ecuador."

Twitter svarar Wikileaks genom att peka på att Ecuador endast dementerar påståendet att en vräkning är "nära förestående". Wikileaks skriver dessutom att utrikesministern i Ecuador i sitt uttalande två gånger hänvisar till att Wikileaks läckt dokument som visat att det sydamerikanska landets president kan knytas till en korruptionsskandal.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Spektakulära fyndet: 210.000 år gammal mänsklig skalle i grekisk grotta. Människan kan ha funnits i Europa 150.000 år tidigare än man trott.0 

Svensk uppfinning kan stoppa sommarhettan inomhus. Specialdesignad fönsterfilm fördelar solens värme jämnt från morgon till kväll.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0