Fallet Julian Assange
Ecuadors ambassad i London.

Ecuadors hårda kritik mot Sverige: "Allvarlig brist på framsteg" i Assange-ärendet

Publicerad 15 maj 2017 kl 03.04

Inrikes. Svenska myndigheter fortsätter att undvika att driva utredningen mot Julian Assange framåt. Nu har det gått så långt att Ecuador officiellt anmärker på en "allvarlig brist på framsteg" i målet, rapporterar AP.

Gilla artikeln på Facebook

I ett brev till Sverige skriver ecuadorianska UD att bristen på framsteg är ett "allvarligt misslyckande" från de svenska myndigheternas sida. De svenska åklagarna anklagas också för att visa upp en "bristande initiativförmåga".

Efter mycket om och men tilläts åklagare från Ecuador i november att hålla förhör med Julian Assange på det sydamerikanska landets ambassad i London, där visselblåsaren är gömd sedan snart fem år tillbaka.

Ett halvår senare har Åklagarmyndigheten i Sverige ännu inte gett besked om att förhörsprotokollet översatts i sin helhet eller att några nya åtgärder har vidtagits i målet.

Officiellt anklagas Assange för att ha begått sexbrott mot svenska feminister. Han har dock själv sagt att han misstänker att den Washington-närstående regeringen i Sverige planerar att lämna ut honom till USA, där han riskerar ett mycket hårt straff för att ha publicerat läckta diplomatrapporter.

I brevet till de svenska myndigheterna, som skickades under förra veckan, begär Ecuador enligt AP att Sverige ska garantera att någon utlämning av Julian Assange till ett tredje land inte kommer att ske.


Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Beväpnade sig med kniv och högg ned invandraren. Mammans panikartade larmsamtal: "Hon tänker alltså ta livet av två killar."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Jämförs med zombieapokalyps. Överallt står nedgångna människor fastfrusna i groteska ställningar.0 Plus

Mer från Inrikes

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0