Fallet Julian Assange
Ecuadors ambassad i London.

Ecuadors hårda kritik mot Sverige: "Allvarlig brist på framsteg" i Assange-ärendet

Publicerad 15 maj 2017 kl 03.04

Inrikes. Svenska myndigheter fortsätter att undvika att driva utredningen mot Julian Assange framåt. Nu har det gått så långt att Ecuador officiellt anmärker på en "allvarlig brist på framsteg" i målet, rapporterar AP.

Gilla artikeln på Facebook

I ett brev till Sverige skriver ecuadorianska UD att bristen på framsteg är ett "allvarligt misslyckande" från de svenska myndigheternas sida. De svenska åklagarna anklagas också för att visa upp en "bristande initiativförmåga".

Efter mycket om och men tilläts åklagare från Ecuador i november att hålla förhör med Julian Assange på det sydamerikanska landets ambassad i London, där visselblåsaren är gömd sedan snart fem år tillbaka.

Ett halvår senare har Åklagarmyndigheten i Sverige ännu inte gett besked om att förhörsprotokollet översatts i sin helhet eller att några nya åtgärder har vidtagits i målet.

Officiellt anklagas Assange för att ha begått sexbrott mot svenska feminister. Han har dock själv sagt att han misstänker att den Washington-närstående regeringen i Sverige planerar att lämna ut honom till USA, där han riskerar ett mycket hårt straff för att ha publicerat läckta diplomatrapporter.

I brevet till de svenska myndigheterna, som skickades under förra veckan, begär Ecuador enligt AP att Sverige ska garantera att någon utlämning av Julian Assange till ett tredje land inte kommer att ske.


Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Missar aldrig chansen att utmåla oss som monster. Kultförfattaren Jim Goad förklarar hur vi hamnat här.0 Plus

Ekonominyheter

Ingves krislån kan leda till personlig konkurs

Okänd fälla hotar styrelseledamöter i aktiebolag.. Svensk lagregel gör det omöjligt låna till kostnader i en kris.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Svenskar vistas utomhus 43 procent mer än vanligt. Överläkare: 70-åringar "som trotsiga tonåringar".0 Plus

Professorn: "Stäng ner samhället nu". Folkhälsomyndighetens strategi fortsätter sågas.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0