Asylbränderna

Efter asylbränderna – nu vägrar Strängnäs öppna asylboende

Publicerad 29 oktober 2015 kl 09.48

Inrikes. Strängnäs kommun tar tillbaka ett erbjudande till Migrationsverket om boende för 75 asylsökare i en sporthall på grund av "den senare tidens bränder".
– Om det skulle hända något med den byggnaden så är inte ansvarsfrågan utredd, säger Jacob Högfeldt (M) kommunalråd i Strängnäs, till Sveriges Radio.

Gilla artikeln på Facebook

© Strängnäs kommun

CAMPUSHALLEN: Gymnastiksalen vid en gymnasieskola skulle blivit asylboende, men kommunen backar då de är oroliga för bränder.

Kommunen skriver i ett meddelande till invånarna att de den 14 oktober tillfrågades av Länsstyrelsen på regeringens uppdrag att inventera lokaler som vore lämpliga för att inhysa asylsökare. Kommunen svarade då att de kunde upplåta sporthallen då den har "många fördelar avseende hygien, matförsörjning och läge".

"Ett formellt åtagande att upplåta lokaler för någon form av asylboende sker inte i och med svar på inventeringen", skriver kommunen.

Sporthallen skulle ha använts som ett tillfälligt så kallat evakueringsboende i tre månader, men risken att boendet skulle blivit permanent på grund av det ansträngda läget i och med invandringsvolymerna var överhängande. Den nominella anledning til beslutet att dra tillbaka erbjudandet är bland annat brandrisken, men Högfeldt poängterar för väljarna att kommunen undersöker andra möjliga asylboenden. 

– Bakom beslutet ligger en samlad bedömning av den information som tillkommit och de uteblivna svaren från Migrationsverket gällande ansvarsfrågorna när det kommer till boende i den här typen av lokaler. Nu fortsätter vi arbetet med att inventera andra alternativ i samma omfattning, säger Jacob Högfeldt enligt kommunens meddelande.

Oppositionsåden Ragnar Lindén (MP) och Marianne Andersson (C) är kritiska till kommunens beslut, enligt Strengnäs Tidning.


Svenska ungdomar utsattes för glåpord vid McDonalds. Flickan som gav svar på tal dömd för att ha "förolämpat" den 29-årige invandraren.0 Plus

Nya skandalvideon. Invandrare på stan talar ut om sina drömmar.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swedbank döms igen: Kände till penningtvätt

Visste om problemen – men mörkade dem.. Nu beslutar Stockholmsbörsens disciplinnämnd att banken ska betala ytterligare 47 miljoner kronor i straffavgifter .0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

"Kränkande och rasistiskt", enligt tingsrätten. Nu tvingas pensionär på Östermalm betala nästan 30.000 kronor.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Studie: Myt att man bara kan ha 150 kompisar. Forskare motbevisar "Dunbars tal".0 

Hjärnan krymper oavsett utbildning. Hjälper inte vara aldrig så högutbildad.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus