Asylbränderna

Efter asylbränderna – nu vägrar Strängnäs öppna asylboende

Publicerad 29 oktober 2015 kl 09.48

Inrikes. Strängnäs kommun tar tillbaka ett erbjudande till Migrationsverket om boende för 75 asylsökare i en sporthall på grund av "den senare tidens bränder".
– Om det skulle hända något med den byggnaden så är inte ansvarsfrågan utredd, säger Jacob Högfeldt (M) kommunalråd i Strängnäs, till Sveriges Radio.

Gilla artikeln på Facebook

© Strängnäs kommun

CAMPUSHALLEN: Gymnastiksalen vid en gymnasieskola skulle blivit asylboende, men kommunen backar då de är oroliga för bränder.

Kommunen skriver i ett meddelande till invånarna att de den 14 oktober tillfrågades av Länsstyrelsen på regeringens uppdrag att inventera lokaler som vore lämpliga för att inhysa asylsökare. Kommunen svarade då att de kunde upplåta sporthallen då den har "många fördelar avseende hygien, matförsörjning och läge".

"Ett formellt åtagande att upplåta lokaler för någon form av asylboende sker inte i och med svar på inventeringen", skriver kommunen.

Sporthallen skulle ha använts som ett tillfälligt så kallat evakueringsboende i tre månader, men risken att boendet skulle blivit permanent på grund av det ansträngda läget i och med invandringsvolymerna var överhängande. Den nominella anledning til beslutet att dra tillbaka erbjudandet är bland annat brandrisken, men Högfeldt poängterar för väljarna att kommunen undersöker andra möjliga asylboenden. 

– Bakom beslutet ligger en samlad bedömning av den information som tillkommit och de uteblivna svaren från Migrationsverket gällande ansvarsfrågorna när det kommer till boende i den här typen av lokaler. Nu fortsätter vi arbetet med att inventera andra alternativ i samma omfattning, säger Jacob Högfeldt enligt kommunens meddelande.

Oppositionsåden Ragnar Lindén (MP) och Marianne Andersson (C) är kritiska till kommunens beslut, enligt Strengnäs Tidning.


Sex med flyktingbarn

Talar ut anonymt på vänstersajt. Nu väcks frågan om svenska kvinnors sex med flyktingbarn kan vara övergrepp.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Vetenskap

Uråldriga sjön på Mars kan ge svar om utomjordiskt liv. Spektakulära upptäckten sysselsätter forskarna intensivt.0 Plus

Kineser tog med sig månens yngsta stenar. Fynden under månlandningen.0 

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0