Asylbränderna

Efter asylbränderna – nu vägrar Strängnäs öppna asylboende

Publicerad 29 oktober 2015 kl 09.48

Inrikes. Strängnäs kommun tar tillbaka ett erbjudande till Migrationsverket om boende för 75 asylsökare i en sporthall på grund av "den senare tidens bränder".
– Om det skulle hända något med den byggnaden så är inte ansvarsfrågan utredd, säger Jacob Högfeldt (M) kommunalråd i Strängnäs, till Sveriges Radio.

Gilla artikeln på Facebook

© Strängnäs kommun

CAMPUSHALLEN: Gymnastiksalen vid en gymnasieskola skulle blivit asylboende, men kommunen backar då de är oroliga för bränder.

Kommunen skriver i ett meddelande till invånarna att de den 14 oktober tillfrågades av Länsstyrelsen på regeringens uppdrag att inventera lokaler som vore lämpliga för att inhysa asylsökare. Kommunen svarade då att de kunde upplåta sporthallen då den har "många fördelar avseende hygien, matförsörjning och läge".

"Ett formellt åtagande att upplåta lokaler för någon form av asylboende sker inte i och med svar på inventeringen", skriver kommunen.

Sporthallen skulle ha använts som ett tillfälligt så kallat evakueringsboende i tre månader, men risken att boendet skulle blivit permanent på grund av det ansträngda läget i och med invandringsvolymerna var överhängande. Den nominella anledning til beslutet att dra tillbaka erbjudandet är bland annat brandrisken, men Högfeldt poängterar för väljarna att kommunen undersöker andra möjliga asylboenden. 

– Bakom beslutet ligger en samlad bedömning av den information som tillkommit och de uteblivna svaren från Migrationsverket gällande ansvarsfrågorna när det kommer till boende i den här typen av lokaler. Nu fortsätter vi arbetet med att inventera andra alternativ i samma omfattning, säger Jacob Högfeldt enligt kommunens meddelande.

Oppositionsåden Ragnar Lindén (MP) och Marianne Andersson (C) är kritiska till kommunens beslut, enligt Strengnäs Tidning.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Inrikes

Testkrav för inresa till Sverige tas bort

Nya regler från 21 janauri.. "Resenärer bedöms inte längre utgöra en särskild risk för att påverka spridningen av omikron."0 

Avkriminaliserad cannabis ger inte fler unga brukare

Ny studie från KI.. Cannabisanvändningen minskar oavsett om lagen blir strängare eller mildare.0 

Vetenskap

Mikrorobotar kan bilda eget ben. Svenska och japanska forskarnas uppfinning.0 

Stor ras-studie fann gen som skyddar mot corona. Jämförde européers och afrikaners skilda DNA-uppsättningar.0 

Kultur

Ny bokhandel säljer böcker som nobbas av Bonnier. Uppger sig ha marknadens största urval.0 

Pedofilanklagelserna mot Bob Dylan växer. Vänsterikonen anklagas för "månader" av sexövergrepp.0