Asylbränderna

Efter asylbränderna – nu vägrar Strängnäs öppna asylboende

Publicerad 29 oktober 2015 kl 09.48

Inrikes. Strängnäs kommun tar tillbaka ett erbjudande till Migrationsverket om boende för 75 asylsökare i en sporthall på grund av "den senare tidens bränder".
– Om det skulle hända något med den byggnaden så är inte ansvarsfrågan utredd, säger Jacob Högfeldt (M) kommunalråd i Strängnäs, till Sveriges Radio.

Gilla artikeln på Facebook

© Strängnäs kommun

CAMPUSHALLEN: Gymnastiksalen vid en gymnasieskola skulle blivit asylboende, men kommunen backar då de är oroliga för bränder.

Kommunen skriver i ett meddelande till invånarna att de den 14 oktober tillfrågades av Länsstyrelsen på regeringens uppdrag att inventera lokaler som vore lämpliga för att inhysa asylsökare. Kommunen svarade då att de kunde upplåta sporthallen då den har "många fördelar avseende hygien, matförsörjning och läge".

"Ett formellt åtagande att upplåta lokaler för någon form av asylboende sker inte i och med svar på inventeringen", skriver kommunen.

Sporthallen skulle ha använts som ett tillfälligt så kallat evakueringsboende i tre månader, men risken att boendet skulle blivit permanent på grund av det ansträngda läget i och med invandringsvolymerna var överhängande. Den nominella anledning til beslutet att dra tillbaka erbjudandet är bland annat brandrisken, men Högfeldt poängterar för väljarna att kommunen undersöker andra möjliga asylboenden. 

– Bakom beslutet ligger en samlad bedömning av den information som tillkommit och de uteblivna svaren från Migrationsverket gällande ansvarsfrågorna när det kommer till boende i den här typen av lokaler. Nu fortsätter vi arbetet med att inventera andra alternativ i samma omfattning, säger Jacob Högfeldt enligt kommunens meddelande.

Oppositionsåden Ragnar Lindén (MP) och Marianne Andersson (C) är kritiska till kommunens beslut, enligt Strengnäs Tidning.


Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Nya Sverigebilden

Kommer tvingas bryta sin passunion med Sverige, enligt dansk toppolitiker. Som arabland kommer Sverige inte längre ha mycket gemensamt med Danmark, menar hon.0 Plus

Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Iranska krigsfartyg på Östersjön

Bilder: Första Östersjöbesöket från Mellanöstern-landets marin. Ryssand har satt in tre strategiska atomubåtar med kärnvapenkapacitet.0 

Ekonominyheter

Kaffepriset upp 60 procent sedan januari

Arabicabönor skenar mest.. "Större inflations­mönster" syns nu på råvarumarknaden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Bilder från grannar avslöjar. Nu oroar sig grannarna i den lilla dalaorten Gagnef.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Här invigs världens snabbaste tåg i Kina. Video: Futuristiska svävande supertåget lämnar fabriken.0 Plus

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0