Brexit

Efter brexit-hetsen: Nu vill två av tre svenskar vara kvar i EU

Publicerad 27 juni 2016 kl 12.56

Inrikes. De svenska tidningarnas domedagsrubiker i samband med britternas omröstning om EU-utträde verkar ha fått avsedd effekt. Enligt en extramätning från DN/Ipsos skulle nu så många som två av tre svenskar rösta för att Sverige förblir medlem i EU om en sådan omröstning hölls idag.

Gilla artikeln på Facebook

Hela 66 procent uppger att de skulle rösta för att Sverige ska stanna kvar i EU medan 29 procent skulle rösta för ett utträde. En låg andel, fyra procent, har ingen uppfattning i frågan.

En klar majoritet av Sverigedemokraternas väljare vill lämna EU och de avviker därmed kraftigt från övriga partiers sympatisörer i synen på EU-medlemskapet. Bland samtliga övriga partiers väljare, inklusive Vänsterpartiet, skulle en majoritet rösta för att Sverige stannar kvar i EU.

Jämfört med 1994, när Sverige folkomröstade om medlemskap, är attitydskillnaderna mellan olika befolkningsgrupper idag betydligt mindre, enligt mätningen. 1994 var kvinnor mindre positiva till EU-medlemskap jämfört med män och det fanns stora geografiska skillnader, exempelvis röstade endast 35 procent av norrlänningarna för att Sverige skulle ansluta sig till EU. Idag är könsgapet borta och stödet för att Sverige ska förbli medlem i EU är nästan lika starkt i hela landet.


Nyheter från förstasidan

Demonstration mot vaccin och coronaåtgärder i Stockholm

Ca 400 personer på plats. Polisen planerar att upplösa demonstrationen på Medborgarplatsen i Stockholm 0 

Ekonominyheter

Konkurserna fortsätter att minska kraftigt

Hålla stängt lönsamt när stödpaketen rullar in.. I Stockholm minskar konkurserna med 15,6 procent sedan samma månad förra året.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Vetenskap

Så blev människan ett landdjur. Uppsalaforskare studerade hur dagens benmärg uppstod.0 

Mikroskopiskt kryp döpt efter Greta. Nyupptäckta arten får namnet Xerobiotus gretae.0 

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0