Brexit
Europeiska kommissionen.

Efter brexit: Nu vill EU bygga superstat

Publicerad 28 juni 2016 kl 15.42

Utrikes. Som en reaktion på britternas utträde ur unionen smider ledande företrädare för EU nu planer på att i praktiken avskaffa medlemsstaternas självständighet och bygga en europeisk "superstat", rapporterar Daily Express.

Gilla artikeln på Facebook

Det är polska medier som tagit del av en färsk plan från Tysklands och Frankrikes utrikesministrar som går ut på att omvandla EU till en federal monsterstat.

Bland annat föreslås att alla medlemsstater fråntas rätten att ha egna försvarsmakter, straffrättssystem, skattesystem och centralbanker. Alla dessa befogenheter ska istället tillfalla överstatliga byråkrater i Bryssel.

Planen innebär också att EU-länder förlorar all kontroll över vilka asylinvandrare som ska släppas in på deras territorier.

Den polska tv-kanalen TVP Info uppger att dokumentet senare idag kommer att presenteras för Viseradgruppen – Polen, Tjeckien, Ungern och Slovakien – under ett möte med Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier.

I inledningen till dokumentet skriver Steinmeier tillsammans med sin franske kollega följande, enligt Daily Express:

"Våra länder delar ett gemensamt öde och en gemensam värdegrund som ger upphov till en ännu tätare union mellan våra medborgare. Vi kommer därför att sträva efter en politisk union i Europa och bjuda in européerna att delta i denna satsning."

Polens utrikesminister Witold Waszczykowski rasar över planerna:

– Detta är givetvis ingen bra lösning eftersom så mycket har förändrats sedan EU uppstod. Stämningen i de europeiska samhällena är annorlunda. Europa och våra väljare vill inte lägga unionen i händerna på teknokrater, säger han enligt Daily Express.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Skriker "Allahu akbar". Våldsamt på gatorna två dagar i rad.0 Plus

Vetenskap

Ryssland: Covid-19 kan göra män sterila. Hälsodepartementet slår larm.0 

Så uppstod de svenska stenblocksfälten. Upptäckten unik för de senaste 200 åren.0