Kommunkrisen
Östra Eds kyrka i Valdemarsvik.

Efter invandringen: Småkommuner hotas av "mörk" framtid

Publicerad 7 februari 2020 kl 15.00

Inrikes. "Många flyktingar" i landets småkommuner kan leda till en "mörk" framtid, rapporterar nu SVT/TT.

Gilla artikeln på Facebook

Sveriges små kommuner har redan höga skatter och många äldre. Därtill har de "många flyktingar" som utgör en stor kostnad.

Detta gjorde att Valdemarsvik och 25 andra kommuner nyligen hade ett möte med civilminister Lena Micko (S), för att diskutera problemen, som SVT/TT i sin artikel kallar för "utmaningar".

– I Valdemarsvik har vi tagit emot många nya svenskar och det tar fyra till fem år innan de får jobb. Vi vill inte att de ska flytta utan komma i sysselsättning, vi är i behov av folk i arbetsför ålder, säger Ted Starkås (S), kommunstyrelsens ordförande i Valdemarsvik, i reportaget.

2017 sade SCB att det tar nio år innan hälften av asylsökare får jobb.

Enligt Starkås borde det införas en ny instans som står för invandrarnas försörjning fram till det att de får jobb eller börjar plugga.

I hans kommun väntar nu betydande problem inom vården, förklarar han. Småkommunerna drabbas också extra hårt av att deras existerande kommunalskatter redan är höga. Att höja dem ytterligare skulle skrämma bort arbetande människor.

AFS-partiledaren Gustav Kasselstrand kommer från just Valdemarsvik och är en av dem som reagerat på artikeln.

"Politikerna i min hembygd Valdemarsvik har storsatsat på invandring. Alla kunde räkna ut hur det skulle sluta, utom politikerna själva", skriver han på Facebook på fredagseftermiddagen.

Att politikerna nu vill se en extern instans som betalar för invandrarna, tycker han är absurt:

"Varför tog man då så glatt emot dem från början, om man tyckte att två års finansiering var för kort tid? Förutsättningarna var ju hur tydliga som helst. Kommunpolitiker som satsat på massinvandring ska inte ha någon som helst sympati, det är inte synd om dem. Det är till största delen ett gäng ynkryggar som vägrar stå för att de vanstyrt sina kommuner. Istället försöker de skylla ifrån sig ansvaret på staten. Svagt. Så nu är Valdemarsvik på god väg att bli Östergötlands Filipstad. En liten småstadsidyll vars demografi förändrats radikalt, på grund politiker som aktivt arbetar för att byta ut befolkningen."

Han påpekar också att folkviljan fullständigt ignoreras. Kasselstrand är säker på att en kommunal folkomröstning skulle leda till totalstopp för invandringen. Men ingen kommun i Sverige genomför folkomröstningar om invandringen sedan Sjöbo röstade "fel" i sin uppmärksammade omröstning från 1988, säger han.


Nyheter från förstasidan

Utlandsadoptioner har fallit med 85 procent

Slappare krav för statlig befruktning en av förklaringarna. Singelkvinnor med BMI på upp till 35 kan numera få vårdens hjälp att skaffa barn.0 

Ekonominyheter

Swish ligger nere igen. "Jobbar för fullt på det".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Mer från Inrikes

KD-motion om ny Estonia-utredning

Vill att militären berättar vad som hänt.. "Om det kan finnas sådant som vid den tiden var hemligt så har det nu gått så lång tid att detta borde vara möjligt att informera om idag".0 

Svenska läkare: "Emot etablerad vetenskap" att vaccinera 12-åringar mot covid-19

Varnar för upprepning av Pandemrix-tragedin.. "Barn är potentiellt sett mer sårbara och mottagliga för biverkningar än vuxna".0 

Federley sadlar om till präst efter pedofilbråk

"Bara Gud vet".. Politikern uppger sig "studera på halvfart och nosa på framtiden".0 

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0