Kommunkrisen
Östra Eds kyrka i Valdemarsvik.

Efter invandringen: Småkommuner hotas av "mörk" framtid

Publicerad 7 februari 2020 kl 15.00

Inrikes. "Många flyktingar" i landets småkommuner kan leda till en "mörk" framtid, rapporterar nu SVT/TT.

Gilla artikeln på Facebook

Sveriges små kommuner har redan höga skatter och många äldre. Därtill har de "många flyktingar" som utgör en stor kostnad.

Detta gjorde att Valdemarsvik och 25 andra kommuner nyligen hade ett möte med civilminister Lena Micko (S), för att diskutera problemen, som SVT/TT i sin artikel kallar för "utmaningar".

– I Valdemarsvik har vi tagit emot många nya svenskar och det tar fyra till fem år innan de får jobb. Vi vill inte att de ska flytta utan komma i sysselsättning, vi är i behov av folk i arbetsför ålder, säger Ted Starkås (S), kommunstyrelsens ordförande i Valdemarsvik, i reportaget.

2017 sade SCB att det tar nio år innan hälften av asylsökare får jobb.

Enligt Starkås borde det införas en ny instans som står för invandrarnas försörjning fram till det att de får jobb eller börjar plugga.

I hans kommun väntar nu betydande problem inom vården, förklarar han. Småkommunerna drabbas också extra hårt av att deras existerande kommunalskatter redan är höga. Att höja dem ytterligare skulle skrämma bort arbetande människor.

AFS-partiledaren Gustav Kasselstrand kommer från just Valdemarsvik och är en av dem som reagerat på artikeln.

"Politikerna i min hembygd Valdemarsvik har storsatsat på invandring. Alla kunde räkna ut hur det skulle sluta, utom politikerna själva", skriver han på Facebook på fredagseftermiddagen.

Att politikerna nu vill se en extern instans som betalar för invandrarna, tycker han är absurt:

"Varför tog man då så glatt emot dem från början, om man tyckte att två års finansiering var för kort tid? Förutsättningarna var ju hur tydliga som helst. Kommunpolitiker som satsat på massinvandring ska inte ha någon som helst sympati, det är inte synd om dem. Det är till största delen ett gäng ynkryggar som vägrar stå för att de vanstyrt sina kommuner. Istället försöker de skylla ifrån sig ansvaret på staten. Svagt. Så nu är Valdemarsvik på god väg att bli Östergötlands Filipstad. En liten småstadsidyll vars demografi förändrats radikalt, på grund politiker som aktivt arbetar för att byta ut befolkningen."

Han påpekar också att folkviljan fullständigt ignoreras. Kasselstrand är säker på att en kommunal folkomröstning skulle leda till totalstopp för invandringen. Men ingen kommun i Sverige genomför folkomröstningar om invandringen sedan Sjöbo röstade "fel" i sin uppmärksammade omröstning från 1988, säger han.


Hänger lappar med budskap på liken. "Jag heter Sajal, Jag våldtog... Det här är mitt straff" skrev lönnmördaren på sitt tredje offer.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Fyra döda i bilolycka – film sprids på nätet

Polisen: "Vidrigt." Den som filmade olyckplatsen i Göteborg riskerar fängelse.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Trumps handelspolitik kommer till Europa, skriver Dan Ahlmark. Den politiska globalismen kan bli nästa område som omdanas.0 

Mer från Inrikes

Studie: Afrikaner härstammar från okänd art

Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater.. Men forskarna vet inte vad det är för apmänniska som afrikanerna blandat sig med.0 Plus

Greta klimatskolkade med kriminell rappare

"En oväntad vänskap.". Gangsterrappare stod för underhållningen under Fridays for future på Södermalm.0 

Vetenskap

Kultur

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0