Kommunkrisen

Kommunernas skulder ökar till 726 miljarder: "Befolkningen växer"

Publicerad 13 oktober 2020 kl 08.48

Inrikes. Låneskulden i kommunsektorn ökade till 726 miljarder kronor under 2019. Det framgår av en ny rapport. En kraftig befolkningstillväxt i landet gör att fler behöver välfärd.

Dela artikeln

Det är i Kommuninvest rapport "Den kommunala låneskulden 2020" som det fastslås att kommunernas låneskuld fortsätter att växa.

Kommunernas samlade investeringar uppgick förra året till 193 miljarder kronor. Det var en ökning med 9 miljarder kronor, eller 5 procent, jämfört med året innan.

Den totala låneskulden i kommunsektorn ökade med 67 miljarder, eller10 procent, till 726 miljarder kronor. Det var fjärde året i rad som tillväxttakten för låneskulden fortsatte växa.

Men utvecklingen skiftar över landet, skriver Kommuninvest.

63 kommuner lyckades sänka sin låneskuld med totalt 4,6 miljarder kronor. I tre kommuner var den oförändrad. Men 224 kommuner höjde låneskulden med totalt 65 miljarder kronor.

– I grunden har kommuner och regioner ett stort och växande investeringsbehov att förhålla sig till. Med en stark befolkningstillväxt, och en trend där andelarna yngre och äldre stiger i befolkningen, ökar efterfrågan på välfärd. Det är också så att omfattande renoveringar behöver göras i det bestånd av bostäder och fastigheter som byggdes rekordåren 1965-75. Denna dynamik har satt tydliga avtryck under de senaste åren och kommer att göra det även framöver. Det är inte konstigt, utan snarare logiskt, att investeringarna och låneskulden växer, säger Emelie Värja, forskningsansvarig på Kommuninvest.

För nästa år räknas låneprognosen ner, till följd av coronabidrag från staten, skriver Ekot. Men på längre sikt krävs "rejäla skattehöjningar" i kommunerna, eller mer bidrag från staten, en annorlunda finansieringsmodell samt effektiviseringar för att kunna klara sig.

– Det vi har framför oss, och det vi hade före coronakrisen också, är den demografiska utvecklingen. Den innebär högre press på kommuner och regioner och kraftiga kostnadsökningar, om man ska fortsätta att arbeta som idag. Det gäller för kommunsektorn att investera pengarna man fått nu i olika verksamheter och sätt att minska kostnaderna i framtiden, säger Emelie Värja till Ekot.


Nyheter från förstasidan

Åkesson: Dags börja dra in medborgarskap för kriminella

Höjer tonläget efter mordet. "Medborgarskap har delats ut som om man fått det i cornflakes-paketet."0 

Ekonominyheter

Inflationen i Sverige sjunker ytterligare

KPI nu på 4,1 procent.. "Vissa varor är till och med billigare än vad de var under samma period förra året."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Vetenskap

Ungas krav på könsbyte går oftast över med åren. Upplevelsen av att vara "född i fel kön" oftast tillfällig.0 

Mystisk mask med jätteögon har högupplyst syn. Forskare fascineras av upptäckten.0 

Kultur

Dolph Lundgren till svenskarna: "Vakna, vikingar!". Hollywoodstjärnan rasar mot låga straffen för våldtäktsmän.0 

Kommenterar "stora tuttar" – då blir programledaren vansinnig. Feministkaoset i "Bachelorette Sverige".0