Kommunkrisen

Kommunernas skulder ökar till 726 miljarder: "Befolkningen växer"

Publicerad 13 oktober 2020 kl 08.48

Inrikes. Låneskulden i kommunsektorn ökade till 726 miljarder kronor under 2019. Det framgår av en ny rapport. En kraftig befolkningstillväxt i landet gör att fler behöver välfärd.

Gilla artikeln på Facebook

Det är i Kommuninvest rapport "Den kommunala låneskulden 2020" som det fastslås att kommunernas låneskuld fortsätter att växa.

Kommunernas samlade investeringar uppgick förra året till 193 miljarder kronor. Det var en ökning med 9 miljarder kronor, eller 5 procent, jämfört med året innan.

Den totala låneskulden i kommunsektorn ökade med 67 miljarder, eller10 procent, till 726 miljarder kronor. Det var fjärde året i rad som tillväxttakten för låneskulden fortsatte växa.

Men utvecklingen skiftar över landet, skriver Kommuninvest.

63 kommuner lyckades sänka sin låneskuld med totalt 4,6 miljarder kronor. I tre kommuner var den oförändrad. Men 224 kommuner höjde låneskulden med totalt 65 miljarder kronor.

– I grunden har kommuner och regioner ett stort och växande investeringsbehov att förhålla sig till. Med en stark befolkningstillväxt, och en trend där andelarna yngre och äldre stiger i befolkningen, ökar efterfrågan på välfärd. Det är också så att omfattande renoveringar behöver göras i det bestånd av bostäder och fastigheter som byggdes rekordåren 1965-75. Denna dynamik har satt tydliga avtryck under de senaste åren och kommer att göra det även framöver. Det är inte konstigt, utan snarare logiskt, att investeringarna och låneskulden växer, säger Emelie Värja, forskningsansvarig på Kommuninvest.

För nästa år räknas låneprognosen ner, till följd av coronabidrag från staten, skriver Ekot. Men på längre sikt krävs "rejäla skattehöjningar" i kommunerna, eller mer bidrag från staten, en annorlunda finansieringsmodell samt effektiviseringar för att kunna klara sig.

– Det vi har framför oss, och det vi hade före coronakrisen också, är den demografiska utvecklingen. Den innebär högre press på kommuner och regioner och kraftiga kostnadsökningar, om man ska fortsätta att arbeta som idag. Det gäller för kommunsektorn att investera pengarna man fått nu i olika verksamheter och sätt att minska kostnaderna i framtiden, säger Emelie Värja till Ekot.


Chockerande videon. Skräckdådet sker mitt på dagen – inför publik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Inte diskriminering kolla personer med utländskt utseende hårdare vid gränsen

Domstol i Nederländerna slår fast. Kränkt politiker som såg ut som en "nigeriansk penningsmugglare" förlorar målet mot gränspolisen.0 

Ekonominyheter

Swedbank har Sveriges minst nöjda kunder

Nya siffror från Svenskt Kvalitetsindex.. Här är Sveriges bästa – och sämsta – banker.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Mer från Inrikes

"Högskolan Dalarna" och Södertörn i toppen. I botten finns Karolinska institutet, Chalmers och Lund.0 

Olagligt låta patienter välja svensk läkare

DO:s dialogmöte med regionerna avslutat.. Något tillsynsärende blir det dock inte denna gång.0 

Förlängda skoldagar med läxläsning och träning testas i Sverige

Ska bryta stillasittandet.. Nu prövas en förlängd skoldag med fysisk träning och läxläsning, där 2.500 elever erbjuds att delta.0 

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0