Elbristen
Googles serverhall i Luleå slukar ca 500 megawatt vid full drift.

Elpriset rusar – högsta på fem år

Publicerad 8 januari 2021 kl 16.12

Ekonomi. Elpriset i Sverige ökar nu kraftigt och bara några dagar in på det nya året är priset det högsta på fem år, uppger elhandelsbolaget Bixia.

Gilla artikeln på Facebook

Elpriset i Sverige ökar nu kraftigt och åtta dagar in på det nya året är priset det högsta på fem år, enligt elhandelsbolaget Bixias elprisrapport.

Förra året låg genomsnittspriset på el på 11 öre per kWh. Det gör att 2020 går till historien som året med de lägsta priserna på elbörsen någonsin, enligt Bixia.

Men nu är det slut på rean.

"Bara en vecka in på det nya året har läget förändrats drastiskt, idag är systempriset uppe på över 75 öre per kWh, vilket är det högsta dygnspriset sedan 2016", skriver företaget på sin hemsida.

Främst handlar det om att vädret blivit betydligt kallare och torrare. Det gör att tillgången på vattenkraft snabbt minskat, och priset stiger.

– Vattenkraftsproducenterna, som tidigare var tvingade att köra för fullt eftersom vattenmagasinen var nästintill fulla, har nu bättre kontroll och med mindre nederbörd i sikte kan de ta bättre betalt för att producera det som behövs. Samtidigt stiger elanvändningen snabbt både på grund av kylan och att ledigheterna är över och industrier drar igång sin produktion, förklarar Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia.

Förra året varierade priset kraftigt i olika delar av landet. Kunder i södra Sverige fick betala ett mycket högre pris på grund av begränsad överföringskapacitet. Men i nuläget skiljer sig knappt elpriset mellan de olika regionerna.

– De tidigare stora skillnaderna i elpriset är för stunden minimala. Just nu är elpriset lika högt i norra som i södra landet. Men det kan förändras snabbt, säger Sigvardsson.

En annan förklaring är att kabeln Nordlink från Norge till Tyskland sedan i onsdags har högre exportkapacitet. Det får priset att stiga. När elexporten ökar kopplas nämligen priserna på elbörsen starkare till den kontinentala prisbilden, som ligger på högre nivåer.


Sex med flyktingbarn

Talar ut anonymt på vänstersajt. Nu väcks frågan om svenska kvinnors sex med flyktingbarn kan vara övergrepp.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Oppositionen tvingar regeringen försvara kärnkraft i EU

Löfven åläggs stödja initiativet från bl.a. Ungern och Polen. Sverige ska försvara kärnkraften, enligt EU-nämnden där SD, M, KD, L har majoritet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Mer från Ekonomi

Det har aldrig varit så billigt att låna till bostad

Lägsta boräntorna någonsin.. Nästan ingen inkomst krävs för att låna många miljoner på den glödheta marknaden.0 

Vetenskap

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

"Skräp-dna" bakom skillnaden mellan människa och schimpans . Därför fungerar våra hjärnor olika. 0 

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0