Elpriset
Googles serverhall i Luleå slukar ca 500 megawatt vid full drift.

Elpriset rusar – högsta på fem år

Publicerad 8 januari 2021 kl 16.12

Ekonomi. Elpriset i Sverige ökar nu kraftigt och bara några dagar in på det nya året är priset det högsta på fem år, uppger elhandelsbolaget Bixia.

Gilla artikeln på Facebook

Elpriset i Sverige ökar nu kraftigt och åtta dagar in på det nya året är priset det högsta på fem år, enligt elhandelsbolaget Bixias elprisrapport.

Förra året låg genomsnittspriset på el på 11 öre per kWh. Det gör att 2020 går till historien som året med de lägsta priserna på elbörsen någonsin, enligt Bixia.

Men nu är det slut på rean.

"Bara en vecka in på det nya året har läget förändrats drastiskt, idag är systempriset uppe på över 75 öre per kWh, vilket är det högsta dygnspriset sedan 2016", skriver företaget på sin hemsida.

Främst handlar det om att vädret blivit betydligt kallare och torrare. Det gör att tillgången på vattenkraft snabbt minskat, och priset stiger.

– Vattenkraftsproducenterna, som tidigare var tvingade att köra för fullt eftersom vattenmagasinen var nästintill fulla, har nu bättre kontroll och med mindre nederbörd i sikte kan de ta bättre betalt för att producera det som behövs. Samtidigt stiger elanvändningen snabbt både på grund av kylan och att ledigheterna är över och industrier drar igång sin produktion, förklarar Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia.

Förra året varierade priset kraftigt i olika delar av landet. Kunder i södra Sverige fick betala ett mycket högre pris på grund av begränsad överföringskapacitet. Men i nuläget skiljer sig knappt elpriset mellan de olika regionerna.

– De tidigare stora skillnaderna i elpriset är för stunden minimala. Just nu är elpriset lika högt i norra som i södra landet. Men det kan förändras snabbt, säger Sigvardsson.

En annan förklaring är att kabeln Nordlink från Norge till Tyskland sedan i onsdags har högre exportkapacitet. Det får priset att stiga. När elexporten ökar kopplas nämligen priserna på elbörsen starkare till den kontinentala prisbilden, som ligger på högre nivåer.


Ekonominyheter

SVT-inslag om att unga bor i bil: "Så himla najs"

Fyller 30 och bor i bilen.. SVT: Det kallas "vanlife" och har flera fördelar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Ekonomi

Vetenskap

Längre amning kan motverka fetma. "Riskgener" kan vara fördelaktiga vid rätt förutsättningar.0 

Hjärnans utveckling kartlagd in i minsta detalj. Svenska forskarnas framsteg.0 

Kultur

Nya anti-transboken för barn: "Elefanter är inte fåglar". 22-årig högerprofil bakom barnboken.0