Elpriset
Googles serverhall i Luleå slukar ca 500 megawatt vid full drift.

Elpriset rusar – högsta på fem år

Publicerad 8 januari 2021 kl 16.12

Ekonomi. Elpriset i Sverige ökar nu kraftigt och bara några dagar in på det nya året är priset det högsta på fem år, uppger elhandelsbolaget Bixia.

Gilla artikeln på Facebook

Elpriset i Sverige ökar nu kraftigt och åtta dagar in på det nya året är priset det högsta på fem år, enligt elhandelsbolaget Bixias elprisrapport.

Förra året låg genomsnittspriset på el på 11 öre per kWh. Det gör att 2020 går till historien som året med de lägsta priserna på elbörsen någonsin, enligt Bixia.

Men nu är det slut på rean.

"Bara en vecka in på det nya året har läget förändrats drastiskt, idag är systempriset uppe på över 75 öre per kWh, vilket är det högsta dygnspriset sedan 2016", skriver företaget på sin hemsida.

Främst handlar det om att vädret blivit betydligt kallare och torrare. Det gör att tillgången på vattenkraft snabbt minskat, och priset stiger.

– Vattenkraftsproducenterna, som tidigare var tvingade att köra för fullt eftersom vattenmagasinen var nästintill fulla, har nu bättre kontroll och med mindre nederbörd i sikte kan de ta bättre betalt för att producera det som behövs. Samtidigt stiger elanvändningen snabbt både på grund av kylan och att ledigheterna är över och industrier drar igång sin produktion, förklarar Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia.

Förra året varierade priset kraftigt i olika delar av landet. Kunder i södra Sverige fick betala ett mycket högre pris på grund av begränsad överföringskapacitet. Men i nuläget skiljer sig knappt elpriset mellan de olika regionerna.

– De tidigare stora skillnaderna i elpriset är för stunden minimala. Just nu är elpriset lika högt i norra som i södra landet. Men det kan förändras snabbt, säger Sigvardsson.

En annan förklaring är att kabeln Nordlink från Norge till Tyskland sedan i onsdags har högre exportkapacitet. Det får priset att stiga. När elexporten ökar kopplas nämligen priserna på elbörsen starkare till den kontinentala prisbilden, som ligger på högre nivåer.


Great Reset

"Great Reset", "Build Back Better"... Globala eliten påstås förbereda radikal dystopisk "ny världsordning" med Trump röjd ur vägen.0 Plus

Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Mer från Ekonomi

USA förbjuder banker diskriminera politiskt

"Folkvalda, inte banker, ska bestämma vad som är lagligt".. Nu skärper federala bankmyndigheten OCC rätten till bankkonto för amerikanska individer och företag.0 

ECB flaggar för åtgärder mot bitcoin

"Kryphål kommer de att användas".. Samtidigt stiger kryptovalutan bitcoin kraftigt.0 

Facebook och Twitter förlorar miljarder

Marknaden orolig för hur plattformarna kommer klara sig.. Donald Trumps 89 miljoner följare stod för 40 procent av trafiken på Twitter.0 

Vetenskap

Förbluffande upptäckten: Mytomspunna rymdsignalen skapades 1.800 ljusår bort. Platsen för den största rymdgåtan lokaliserad.0 Plus

Så drabbas DIN ekonomi av satsningen på vindkraft. Svenska forskare sågar "energiomställning" från kärnkraft.0 Plus

Kultur

Phil Spector död i corona. Demonproducenten och mördaren har avlidit.0 

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0