Ensamkommande flyktingbarn
Råby ungdomshem, Lund.

Ensamkommande tar utsatta ungdomars platser

Publicerad 5 februari 2015 kl 15.56

Inrikes. Svenska ungdomar i svåra situationer har allt svårare att få plats på statens ungdomshem. Orsaken är att boendena fylls till brädden med så kallade ensamkommande flyktingbarn.

Gilla artikeln på Facebook

Förra året fördubblades antalet ensamkommande som tog sig till Sverige. Det rör sig i en stor del av fallen om vuxna män från tredje världen som tar sig illegalt till Sverige och låtsas vara under 18 år för att lättare få uppehållstillstånd och bidrag.

Många av dem placeras efter att de fått asyl på ungdomshem som egentligen är till för svenska ungdomar som har problem i hemmet eller har olika typer av missbruk. Det stora inflödet av ensamkommande har nu lett till överbeläggning och långa väntetider på boendena – vilket drabbar de utsatta svenska ungdomarna.

– Om vi tar bort gruppen ensamkommande flyktingar så hade vi legat på en normal nivå och inte haft den extremt höga beläggning som vi har just nu, säger Christer Pedersen, kommunikationsdirektör på Statens institutionsstyrelse, Sis, till Sveriges Radio.

Dubbelt så många "ensamkommande barn" placerades på ungdomshem under 2014 jämfört med året dessförinnan.

– Det man kan säga är att när det är så hög beläggning som det är just nu så kan det vara så att den plats som Socialtjänsten helst hade velat ha till den här ungdomen redan är upptagen. Däremot kan det finnas andra lediga platser. Så det är så det kan se ut nu när det är så hög beläggning, säger Christer Pedersen till Sveriges Radio.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Biden försöker sätta kommunist på tung finanspost

Tunga protester från delstaterna och republikaner.. Vita huset vill att bankiren Saule Omarova tar över myndigheten OCC.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.