Konflikten Israel-Palestina
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan jämför Israel med Nazityskland: "Ingen skillnad"

Publicerad 24 juli 2018 kl 14.30

Utrikes. Hitlers ande har återuppstått – i Israel. Det anser Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Gilla artikeln på Facebook

Adolf Hitler är inte helt död utan hans ande lever vidare genom ledarna i "terrorstaten" Israel.

Det säger nu den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan med anledning av Israels nya nationalitetslag, som röstades igenom i Knesset i förra veckan.

Lagen omöjliggör i princip såväl en tvåstatslösning som en israelisk demokrati där olika folk har samma förutsättningar att utvecklas.

Detta eftersom lagen stipulerar att "Israel är det judiska folkets historiska hemland och de har ensamrätt till nationellt självbestämmande i det". Lagen fastslår också att "Staten ser utvecklingen av judiska bosättningar som ett nationellt intresse och kommer att verka för att uppmuntra och främja etableringen."

Enligt lagen är Israel i grunden ett land för judar, helt enkelt. Detta trots att området de senaste århundradena innan staten Israel bildades bestått av få judar. 1517 fanns där 1,7 procent judar, 1882 8 procent judar, 1918 8,1 procent judar, 1931 16,9 procent judar och 1946 var där 30 procent judar. I samband med Israels bildande och den systematiska etniska rensningen av hundratusentals palestinier 1947-1948 skiftade plötsligt den demografiska andelen till 82 procent judar.

Även de olagliga bosättningarna, som numera uppgår till runt en halv miljon bosättare på Västbanken, ingår alltså i den nya lagstiftningen. Likaså nedgraderas arabiska från att vara ett officiellt språk i landet.

– Lagen kommer ge de olagliga israeliska bosättningarna rättsligt stöd och officiellt undanröja alla möjligheter att upprätta en palestinsk stat i de ockuperade områdena, säger den arabiske Knesset-ledamoten Jamal Zahalka till Al-Jazeera.

Turkiets president skräder inte orden när han nu också kritiserar Israel.

– Det finns ingen skillnad mellan Hitlers besatthet vid den ariska rasen och Israels åsikt att denna urgamla mark är avsedd endast för judar. Hitlers ande, som ledde världen till en stor katastrof, har återuppstått bland ledare i Israel, säger Erdogan enligt Times of Israel.

– Detta visar med all önskvärd tydlighet att Israel är världens mest sionistiska, fascistiska och rasistiska stat.

Erdogan menar också att Israel är en "apartheid", samt en "terrorstat" genom sina omfattande militära angrepp mot palestinier. Dessa attacker "dränker regionen och världen i blod", menar han.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu svarar på kritiken med att säga att Turkiet under Erdogan har blivit en "mörk diktatur".


Försvarar sig med att allt är Sveriges fel. En rad offer – mannen körde in i vakterna när han skulle gripas.0 Plus

"Klimathotet"

Går steget längre än Greta. Nu presenteras slutgiltiga lösningen på "klimatkrisen".0 Plus

Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Nyheter från förstasidan

S-politiker gripen för våldtäkt

Anhölls på fredagen. Brottet ska ha riktats mot en kvinna politikern är bekant med.0 

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Jämförs med zombieapokalyps. Överallt står nedgångna människor fastfrusna i groteska ställningar.0 Plus

Kultur

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0 

John Cleese i PK-kritisk tv-serie. 81-årige komikern undersöker "woke"-kulturen.0