Erdogan kräver mer censur på internet: Vill inte se "omoral" och homosexualitet

Publicerad 25 juli 2020 kl 17.07

Utrikes. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan kräver nu hårdare regler för sociala medier-företag som verkar i landet. Som plattformarna fungerar idag är de "omoraliska", hävdar han. Dessutom vill den turkiska regeringen stoppa homosexuella karaktär på strömningstjänster som Netflix.

Gilla artikeln på Facebook

Sociala medier kan inte accepteras i Turkiet så som se fungerar idag. Det hävdar president Erdogan.

Han vill nu att sociala medier-företag måste ha en legal bas i Turkiet. På detta sätt ska bolagen kunna ställas till svars för vad som publiceras på deras plattformar och krävas på skadestånd, uppger Euronews.

Enligt Erdogan följer sociala medier inte rätt moral.

Turkiet, som kommit att islamiseras alltmer de senaste åren, pressade nyligen ett turkiskt produktionsbolag kopplat till Netflix att stryka en homosexuell karaktär i dramaserien "If Only". Netflix svarade med att stoppa inspelningen.

Men den turkiska regeringen hävdar att man tidigare lyckats stoppa en liknande karaktär i Netflix-serien "Love 101".

Erdogans regering har redan närmast fullständig kontroll över traditionella tidningar och tv i landet. Nästa måltavla är alltså innehållet på internet.

Enligt SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén lyckas Turkiet ofta pressa nätjättar som Twitter, Facebook och Instagram att ta bort sådant som den turkiska regeringen tycker är "klandervärt". Landet har också i flera år stängt ner plattformar som Youtube och Wikpedia.

Tidigare i veckan lades ett lagförslag i landets parlament om att nätjättar ska tvingas censurera innehåll på sina plattformar utifrån turkiska domstolsbeslut. I annat fall kan de bli av med sin bandbredd, drabbas av stora bötesbelopp och förlora sina reklampengar. Erdogan tror sig kunna utnyttja det faktum att social medier-företagen förmodligen inte vill förlora den kundbas som finns i landet på 83 miljoner invånare, skriver SVT.

Bakgrunden till Erdogans krig mot sociala medier är också påstådda "förolämpningar" som ska ha riktats mot hans dotter och svärson när de på Twitter nyligen tillkännagav att de fått ett fjärde barn.

– Varför Youtube? Varför Twitter? Varför Netflix? Nu förstår ni varför jag är emot sociala nätverk som dessa. Det här är för att sätta stopp för sådana omoraliska saker, säger presidenten i ett uttalande enligt SVT.


Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Ny studie om mirakeldieten. Överviktiga medelålders kvinnor fick äta obegränsat – rasade i vikt.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0