Inbördeskriget i Syrien och Irak

Erdogan varnar Trump för att stanna i Syrien

Publicerad 13 januari 2019 kl 20.22

Utrikes. Oacceptabelt. Det är vad Turikets president Recep Tayyip Erdogan säger om uppmaningen från USA:s nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton om att Turkiet ska hjälpa kurdiska YPG (tidigare PKK) att hålla sina ställningar i Syrien. Han varnar samtidigt USA för att själva stanna i landet.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt Erdogan hade USA ingen aning om vilka de kurdiska grupperna var, och om USA "trodde att YPG var våra kurdiska bundsförvanter, så inbillade de sig".

Själv lyfter Erdogan fram att YPG är en del av PKK, terroristorganisationen som slagits mot Turkiet i tre decennier. YPG själva hävdar dock att de inte har någon "direkt" koppling till PKK, enligt BBC.

Den turkiske presidenten har även skrivit en, enligt Bolton, "felaktig och kränkande" debattartikel i New York Times, med den provocerande rubriken "Trump har rätt om Syrien – Turkiet kan få jobbet gjort", där han lovar att säkra Syrien mot "terrorister", vilket på turkiska även betyder kurdiska terrorister.

I sin artikel lyfter Erdogan fram att den USA-ledda koalitionen, under sina flygbombningar mot IS-nästena Raqqa och Mosul, "tog liten eller ingen hänsyn till risken för civila offer" medan turkiska marktrupper "gick från dörr till dörr för att röka ut upprorsmän i Al Bab, ett tidigare näste för den så kallade Islamiska staten".

"I militär mening är IS utplånat i Syrien, men vi är djupt oroade över att vissa utländska aktörer kan använda resterna av organisationen som ursäkt för att blanda sig i Syriens interna angelägenheter", skriver Erdogan vidare.

Turkiet vill nu använda sina koalitionspartners i Free Syrian Army (FSA) för att återta områdena från kurdiska YPG. Därefter vill man inrätta en lokal demokrati i området, som inte har kurdisk majoritetsbefolkning, under turkiskt överinseende. Den USA-lojala kurdmilisen YPG skulle därmed försvinna från Syrien.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swedbank har Sveriges minst nöjda kunder

Nya siffror från Svenskt Kvalitetsindex.. Här är Sveriges bästa – och sämsta – banker.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0