Inbördeskriget i Syrien och Irak

Erdogan varnar Trump för att stanna i Syrien

Publicerad 13 januari 2019 kl 20.22

Utrikes. Oacceptabelt. Det är vad Turikets president Recep Tayyip Erdogan säger om uppmaningen från USA:s nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton om att Turkiet ska hjälpa kurdiska YPG (tidigare PKK) att hålla sina ställningar i Syrien. Han varnar samtidigt USA för att själva stanna i landet.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt Erdogan hade USA ingen aning om vilka de kurdiska grupperna var, och om USA "trodde att YPG var våra kurdiska bundsförvanter, så inbillade de sig".

Själv lyfter Erdogan fram att YPG är en del av PKK, terroristorganisationen som slagits mot Turkiet i tre decennier. YPG själva hävdar dock att de inte har någon "direkt" koppling till PKK, enligt BBC.

Den turkiske presidenten har även skrivit en, enligt Bolton, "felaktig och kränkande" debattartikel i New York Times, med den provocerande rubriken "Trump har rätt om Syrien – Turkiet kan få jobbet gjort", där han lovar att säkra Syrien mot "terrorister", vilket på turkiska även betyder kurdiska terrorister.

I sin artikel lyfter Erdogan fram att den USA-ledda koalitionen, under sina flygbombningar mot IS-nästena Raqqa och Mosul, "tog liten eller ingen hänsyn till risken för civila offer" medan turkiska marktrupper "gick från dörr till dörr för att röka ut upprorsmän i Al Bab, ett tidigare näste för den så kallade Islamiska staten".

"I militär mening är IS utplånat i Syrien, men vi är djupt oroade över att vissa utländska aktörer kan använda resterna av organisationen som ursäkt för att blanda sig i Syriens interna angelägenheter", skriver Erdogan vidare.

Turkiet vill nu använda sina koalitionspartners i Free Syrian Army (FSA) för att återta områdena från kurdiska YPG. Därefter vill man inrätta en lokal demokrati i området, som inte har kurdisk majoritetsbefolkning, under turkiskt överinseende. Den USA-lojala kurdmilisen YPG skulle därmed försvinna från Syrien.


USA-kravallerna
Sveriges nya adel

Hovrätten friar: Orimligt kräva att invandrare ska följa svensk lag. Kan man inte svenska så kan man ju inte läsa lagar, resonerar domstolen.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Bostadsmarknaden hetare än någonsin

Övertaget för säljarna är nu rekordstort.. Situationen ännu mer urspårad än under tidigare rekordåret 2017.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Utrikes

Här drabbas tjuven av "omedelbar karma"

Komiska videon.. Offret filmar hela förloppet – och ger fastkörda tjuven goda råd.0 Plus

Reddit-arabens knuff väcker frågor om antivit rasism

"Hahah hennes huvud skadades".. Invandraren gav kvinnan en hård knuff i ryggen.0 Plus

Offrets mor om BLM: "Bedragare"

Attacken från BLM-martyren Breonna Taylors mamma.. "Samlade in pengar till familjen men har aldrig gjort ett jäkla dugg för oss."0 

Kultur

I "Svenska fall" mördas det fortfarande som på farfars tid. Serien har snart slut på lämpliga fall.0