Människans natur
Skattefinansierat mångfaldsprojekt i Skåne.

Etnisk mångfald skadar tilliten i samhället

Publicerad 25 april 2015 kl 21.57

Samhälle. Etnisk mångfald är skadligt för samhället, hotar sammanhållningen och äventyrar människors tillit till varandra – det konstaterar två danska professorer i en ny rapport.

Gilla artikeln på Facebook

Det är de två danska professorerna och sociologiforskarna Kim Mannemar Sønderskov och Peter Thisted Dinesen, verksamma vid universiteten i Århus respektive Köpenhamn, som i en ny avhandling totalsågar den vänsterpolitiska idén om att mångfald är något bra och nödvändigt för samhället.

I avhandlingen, som under veckan publicerades i American Sociological Review och samtidigt laddades upp på Sage Journals, har de båda professorerna studerat effekterna av etnisk mångfald utifrån ett mikroperspektiv och hur den påverkar människor i deras vardag. I sin sammanfattning förklarar de båda forskarna att tidigare studier redan bekräftat att etnisk mångfald är skadligt för den sociala sammanhållningen.

Forskning: Mångfald skadar samhället

Det som är nytt med Mannemar Sønderskov och Thisted Dinesens forskning är att de studerat hur människor reagerar när de får en stor etnisk mångfald väldigt nära inpå sitt eget hem, inom en radie av bara 80 meter. Resultatet skiljer sig markant från dem som även de har stor etnisk mångfald på orten de bor i, men där avståndet till den är större och man måste utöka radien upp till 2,5 kilometer för att hitta denna mångfald.

Slutsatsen av studien är att den sociala tilliten mellan människor påverkas negativt av etnisk mångfald och professorerna konstaterar att detta orsakas av "interetnisk exponering". Enligt de båda professorerna börjar människors tillit till sina grannar att påverkas negativt redan vid små nivåer av främlingar inom en radie av 180 meter, för att därefter successivt sjunka ned mot noll.

Någonstans mellan 180 och 250 meter går, enligt studien, smärtgränsen för hur nära inpå livet människor tolererar att ha den etniska mångfalden. Om mångfalden håller sig på större avstånd än 250 meter påverkas inte människors tillit till omgivningen nämnvärt.

Resultatet av studien oroar Mannemar Sønderskov och Thisted Dinesen då de menar att grunden för ett demokratiskt samhälle och västvärldens ekonomiska välstånd är att människor litar på varandra. Människor som inte litar på andra människor slutar engagera sig ideellt, skänker inte pengar till välgörenhet, har lägre tolerans för andra människor och är mer fientligt inställda till sin omgivning.


Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.