Människans natur

"Utbildningsgener" blir mer sällsynta

Publicerad 19 januari 2017 kl 12.05

Samhälle. En ny isländsk studie visar att de gengrupper som gör oss benägna att studera minskar över tid. De som bär på generna skaffar färre barn och det kan få allvarliga konsekvenser för samhället, menar forskarna som gjorde studien.

Gilla artikeln på Facebook

En ny genstudie från Island visar att de grupper av gener som gör en mer benägen att ägna tid åt att studera har blivit mer sällsynta, uppger The Guardian.

Forskarna studerade en databas med över 100.000 islänningar och kunde konstatera att under perioden 1910-1975 så minskade förekomsten av dussintals genvarianter som påverkar benägenheten att studera.

En av förklaringarna till fenomenet, menar forskarna, är att de som bär på ”utbildningsgenerna” tenderar att skaffa färre barn än andra, och att deras gener därför blir mer sällsynta i senare generationer – trots att generna medför fördelar på andra områden i livet. Även sådana som i själva verket inte ägnade mer tid åt studier, men bar på generna, skaffade färre barn.

Trots att minskningen i IQ är liten, räknat per årtionde, så kan konsekvenserna bli allvarliga sett över flera generationer.

– Den sammantagna effekten over tid betyder att detta kommer få en dramatisk inverkan på den genetiska benägenheten att prestera akademiskt och om inget görs för att motverka det, så kan det få allvarliga återverkningar för utbildnings-prestationer i vårt samhälle, säger Kári Stefánsson, som ledde den isländska studien, till The Guardian.


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Attackerade tv-profilen i grupp. Men det slutade med att vänsterextremisterna fick fly undan 57-åringen i panik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Putins svar när NBC frågar om han är en mördare

Etablissemangsjournalisten fick obekväm motfråga. Hade svårt att hantera Vladimir Putin under intervjun från Kreml.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Har bara krav och inga skyldigheter. Kan invandrarnas relation till Sverige verkligen upprätthållas i längden, undrar Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0 

"Jag kallar det PK": Ulf Brunnberg rasar mot nya Saltkråkan. Skådisarnas bråk om nyinspelningen.0